MENIU

Anchetă BBC: Şoferii români sunt exploataţi

O investigaţie BBC dezvăluie că şoferii proveniţi din Estul Europei, care lucrează pentru marile firme europene, trăiesc cu lunile în cabinele camioanelor. Jurnaliştii britanici au prezentat povestea lui Emilian, un român care se simte ca o pasăre în colivie. Doarme şi găteşte pe drum, pentru un salariu de patru ori mai mic decât al colegilor din vestul Europei. 

Emilian transportă bunuri pentru Ikea în ţări din vestul Europei. Ultima sa destinaţie a fost Danemarca. Primeşte lunar aproape 500 de euro, în timp ce un şofer danez câștigă 2.200 de euro. De peste patru ori mai mult. Românul nu îşi permite cazare în ţările în care ajunge, aşa că şi-a transformat cabina TIR-ului în casă.


BBC susţine că mulţi şoferi din Estul Europei sunt în situaţia lui Emilian și câștigă puțin pentru că primesc salarii la nivelul celor din ţările de origine, deşi ei muncesc în state vestice. Uniunea Europeană interzice astfel de practici, dar marile companii exploatează anumite portiţe din legi.

"Cum este să locuieşti într-o cabină tot timpul? Mă simt ca un prizonier. Ca o pasăre într-o colivie. Nu este bine pentru şoferi. Nu este sigur nici pentru ceilalţi şoferi. Dar astea sunt condiţiile.", spune Emilian.


Românul Emilian este angajat de o subsidiară slovacă a firmei norvegiene Bring, de serviciile căreia se foloseşte Ikea. Într-un răspuns pentru BBC, gigantul suedez a spus că se simte întristat de mărturiile şoferilor. 

 
Mai multe articole despre:
anchetă BBC şoferi români