MENIU

ANALIȘTI. Răspunsul probabil al Rusiei la mutarea SUA: rachete nucleare la granița cu Europa

Rusia va alege cel mai probabil să plaseze cele mai puternice arme la granița de vest pentru a răspunde astfel mișcării SUA, care a anunțat trimiterea de armament greu în estul Europei, inclusiv în România.

Analiștii de la Moscova cred că Vladimir Putin va spori numărul de trupe și de arme plasate la granița de vest a țării, inclusiv în enclava Kaliningrad, fâșia de teritoriu rusesc dintre Lituania și Polonia, pentru a răspunde mutării SUA în Europa.

Rusia nu va privi cu ochi buni întărirea contingentului american din Europa într-un moment în care nu există riscul unei confruntări directe cu NATO. "Asta ar face ca sistemul din Europa să fie debalansat. Una e când americanii trimit forțe militare în Spania și alta e când le trimit în Plonia, România sau în statele baltice", a declarat pentru New York Times Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei rusești National Defence.

"Pe de o parte, Rusia își va dezvolta infrastructura militară din regiune vestice, care nu a fost prioritară în ultimii cinci ani. Pe de altă parte, noi arme vor fi detașate în vest, în loc de regiunile estice", a estimat Ruslan Pukhov, director al Centrului pentru Analiza Strategiior și Tehnologiilor, citat de New York Times.

Analistul a mai precizat că Moscova va plasa spre vest, cel mai probabil, baterii de rachete cu rază scurtă Iskander-M, rachete antiaeriene S-400 și inclusiv rachete nucleare.

Şeful Pentagonului a anunțat, oficial, marți, că americanii vor trimite armament greu în statele din Estul Europei din cauza agresiunii Moscovei.

"După ce anul trecut am cerut 800 de milioane de dolari, anul acesta vom creşte de patru ori suma până la un total de 3,4 miliarde de dolari în 2017. Banii ăştia vor finanţa multe lucruri. Mai multe forţe americane de rotaţie în Europa, mai multe exerciţii cu aliaţii noştri, mai mult echipament de război pre-poziţionat ţi îmbunătăţiri ale infrastructurii pentru a susţine toate acestea", a declarat Ashton Carter