MENIU

America, ținută pe jar de un candidat necunoscut: Georgia decide în ce parte se înclină balanța pentru Senatului SUA

SUA

Deși vorbim doar despre 81.000 de buletine de vot din zeci de milioane, totuși acestea au aruncat America în incertitudine pentru încă patru săptămâni. Chase Oliver, un candidat libertarian obscur, a devenit "personajul principal" ale alegerilor "midtearms" (de la mijlocul mandatului - n.r.) din Statele Unite după ce a declanșat un nou tur de scrutin într-unul dintre cele mai importante state - Georgia, scrie AFP.

Astfel, cu excepția unei duble victorii democrate (sau republicane) în Nevada și Arizona - o posibilitate care se menține - controlul Senatului (camera superioară a Parlamentului american - n.r.) se va decide în Georgia, scrie AFP, preluat de HotNews.ro.

Acest lucru se va întâmpla tocmai din cauza lui Chase Oliver, un necunoscut de 37 de ani, și a celor 2% din voturile sale în Georgia. Problema survine după ce nici democratul Raphael Warnock, nici republicanul Herschel Walker nu au atins pragul de 50% din voturile exprimate, necesar pentru a fi ales în acest stat. Prin urmare, americanii vor trebui să mai aștepte până pe 6 decembrie pentru a afla de ce parte va fi Senatul.

„Nu poți învinovăți un candidat pentru că este doar o opțiune pe buletinul de vot”, a declarat Oliver pentru Vice News.

„Nu cred că te poți juca cu ceva care este deja putred”, a adăugat el pentru New York Times, referindu-se la sistemul bipartidist din SUA, pe care îl detestă.

Candidatul se distinge în peisajul politic american tradițional prin faptul că este categoric pro-arme, conservator din punct de vedere fiscal, dar și pro-avort, pro-legalizarea canabisului și împotriva pedepsei cu moartea.

Față de democrați și republicani, care au cheltuit deja peste 241 de milioane de dolari în total în această cursă electorală, potrivit Wall Street Journal, adică 30 de dolari pentru fiecare dintre cei 7,8 milioane de alegători din Georgia, el a cheltuit doar 10.000 de dolari.

Modul în care cei 81.000 de alegători ai săi își vor transfera voturile în turul doi va fi crucial pentru rezultatul final (Warnock și Walker sunt despărțiți de doar 35.000 de voturi), dar el nu vrea să îi susțină pe niciunul dintre ei.

„Ei (Warnock și Walker) i-au ignorat pe cei care m-au votat și problemele la care țin”, a menționat el, pentru Vice News.

Mai multe articole despre:
alegeri sua georgia candidat