MENIU

Ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord. Anunțul făcut de Serviciul american de informații

Coreea de Nord a repornit reactorul care-i furnizează plutoniu ce i-ar putea furniza un stoc în vederea obţinerii unor arme nucleare, a declarat marţi James Clapper, directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), relatează BBC.

Phenianul a făcut paşi către producerea unui sistem de rachete balistice intercontinentale, a mai spus el, potrivit Mediafax.

Clapper a făcut aceste declaraţii după ce Nordul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune despre care critici afirmă că este de fapt o testare interzisă a unei tehnologii în domeniul rachetelor.

Phenianul anunţa în septembrie că instalaţia de la Yongbyon şi-a reluat activitatea în regim normal.

Reactorul din această instalaţie este considerat principala sursă de plutoniu în cadrul unui program nuclear militar nord-nuclear.

"Estimăm că Nordul a dat curs anunţului pe care l-a făcut, şi-a extins instalaţia nucleară de la Yongbyon şi a repornit reactorul în care produce plutoniu", a declarat Clapper în cadrul unei audieri în Comisia pentru Apărare din cadrul Senatului.

"Estimăm, de asemenea, că Nordul operează reactorul de suficient de mult timp cât să poată să înceapă, în câteva săptămâni sau luni, să recupereze plutoniu din reactorul pentru combustibil uzat", a mai spus directorul serviciilor americane de informaţii.