MENIU

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, despre prezidenţiale: UE şi NATO, obiectivele Ucrainei

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, despre prezidenţiale: UE şi NATO, obiectivele Ucrainei / Foto: MEDIAFAX

Obiectivul viitorului preşedinte al Ucrainei: aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea TV, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a vorbit despre condiţiile tensionate în care are loc scrutinul prezidenţial anticipat, despre responsabilităţile următorului lider de la Kiev, dar şi despre securitatea energetică în Europa.

"Aceste alegeri sunt unele dintre cele mai importante organizate până acum în Ucraina. În primul rând, sunt alegeri anticipate şi au loc ca urmare a mişcării Maidan. Din aceste motive sunt pregătite foarte serios. În al doilea rând, aceste alegeri se vor desfăşura în condiţiile anexării Crimeii la Federaţia Rusă şi în cadrul desfăşurării unor activităţi teroriste. Toţi aceşti factori cer o responsabilitate deosebită din partea autorităţilor ucrainene pentru ca alegerile să se desfăşoare în conformitate cu Constituţia şi legislaţia Ucrainei. În scopul de a proteja populaţia din estul Ucrainei de terorişti au fost declanşate operaţiuni antiteroriste. Ţin să precizez că alegerile vor avea loc pe întreg teritoriul Ucrainei. Există şi posibilitatea ca în unele localităţi din regiunile de est scrutinul să fie perturbat, dar alegerile vor fi organizate pe întreg teritoriul", a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.

Întrebat dacă alegerea unui nou preşedinte, ales democratic, este o garanţie că situaţia din Ucraina se va stabiliza, Bauer a răspuns: "Considerăm că, odată cu alegerea noului preşedinte, situaţia din Ucraina se va calma. În momentul în care noul preşedinte îşi va lua în primire prerogativele, va avea şi responsabilitatea de a face ordine în ţară. Cu siguranţă, primele decizii aşteptate de la viitorul preşedinte vor avea ca scop detensionarea situaţiei în estul Ucrainei şi stabilizarea situaţiei în ansamblu. Următorul pas important va fi reprezentarea Ucrainei pe scena internaţională."

URMĂRIŢI INTERVIUL VIDEO INTEGRAL: