MENIU

Alexis Tsipras: Spirala înarmărilor determinate de criza ucraineană trebuie să ia sfârșit

''Cercul vicios'' al militarizării și al sancțiunilor economice, creat de criza ucraineană, trebuie să înceteze, a afirmat vineri, la Sankt Petersburg, premierul grec Alexis Tsipras, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, transmite Agerpres.

''Criza din Ucraina a creat o nouă sursă de destabilizare în inima Europei și (...) a deschis un nou ciclu al unui Război Rece perimat, care ne-a dus la un nou cerc vicios al retoricii agresive, al militarizării și al sancțiunilor economice'', a declarat șeful guvernului grec la Forumul economic internațional organizat în fosta capitală imperială rusă. ''Acest cerc vicios trebuie să înceteze cât mai repede posibil'', a adăugat Tsipras.

Alexis Tsipras, un critic de mult timp al sancțiunilor economice decretate de către Bruxelles împotriva Moscovei, s-a exprimat în prezența lui Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit a doua oară în mai puțin de trei luni. Întâlnirea lor a survenit după ce cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au căzut de acord pentru a prelungi lunea viitoare sancțiunile împotriva Moscovei până în ianuarie 2016.

Angajat în negocieri dure cu creditorii Greciei pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, premierul stângii radicale elene a făcut apel la Uniunea Europeană ''să revină pe calea solidarității democrației și a dreptății sociale''.

Vineri dimineața, guvernul grec a semnat la Sankt Petersburg un acord ce prevede construirea unui gazoduct rus în Grecia între 2016 și 2019, care va fi finanțat printr-un împrumut rus de două miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
Rusia Grecia Vladimir Putin înarmare Alexis Tsipras