MENIU

Alertă pe Esplanada Moscheilor

Din nou, stare de alertă pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim după valul de violenţe de săptămânile trecute generate de musulmanii nemulţumiţi de construirea unui pasaj pietonal în zona Esplanadei.

Peste 2000 de poliţişti sunt mobilizaţi în estul Ierusalimului şi în jurul Oraşului vechi pentru a preîntâmpina eventuale confruntări între manifestanţii palestinieni şi forţele de ordine, a anunţat şeful poliţiei israeliene.

Mai mult, dispozitivul de securitate instalat în ultimele săptămâni va fi menţinut, de teama ca vinerea rugăciunii musulmane să nu se transforme din nou într-o confruntare violentă.

La începutul lunii februarie, municipalitatea a început o serie de lucrări pentru amenajarea unui pasaj pietonal cu deschidere spre una din intrările esplanadei. Lucrările edilitare au fost însoţite de săpături arheologice menite să demonstreze că şantierul nu pune în pericol Esplanada Moscheilor.

Cu toate acestea, deschiderea şantierului a provocat un val de proteste în lumea musulmană, acţiunea fiind considerată un atentat la cel de-al treilea loc sfânt al Islamului, după Mecca şi Medina.
Mai multe articole despre:
Ierusalim Esplanada Moscheilor