MENIU

Donald Trump este președintele ales al SUA. Clinton și-a recunoscut înfrângerea

ALEGERI SUA. Americanii au venit în număr mare la urne marți pentru a-și alege președintele și au oferit lumii întregi o surpriză uriașă. Donald Trump a contrazis sondajele de opinie și a câștigat lupta electorală după ce s-a impus în mai multe state cheie în care Hillary Clinton ar fi trebuit, potrivit estimărilor, să câștige destul de ușor. Incertitudinea președinției Trump a lovit în plin bursele internaționale, care s-au prăbușit la primele vești ale victoriei republicane.   

Donald Trump a obținut 276 de electori și a devenit astfel președintele ales al Statelor Unite, după ce a câștigat în Pennsylvania și Wisconsin. Hillary Clinton l-a sunat pe candidatul republican pentru a-l felicita. Ulterior el a obținut votul a 289 de electori, în timp ce Hillary Clinton a primit votul a 218 electori.

Trump va fi al 45-lea președintel al SUA și își va prelua mandatul în luna ianuarie a anului viitor.

UPDATE: Șeful de campanie al democraților, John Podesta, spune că Hillary Clinton nu va face deocamdată declarații, într-un moment în care numărarea voturilor nu este finalizată, dar estimările tind spre o victorie a lui Donald Trump. 

UPDATE: New York Times adjudecă statul Pennsylvania pentru Donald Trump, iar candidatul republican ajunge astfel la 264 de electori, la un pas de victorie.

UPDATE: Potrivit estimărilor CNN, Hillary Clinton câștigă în Nevada, un important stat cheie, și ajunge la 215 electori. Trump și-a adjudecat Utah și Alaska și are 247 de electori. 

Sunt așteptate rezultatele din Michigan, New Hampshire, Wisconsin și Pennsylvania, dar candidata democrată, condusă în toate aceste state, nu mai are o cale clară spre câștigarea scrutinului. 

Donald Trump, mogulul care și-a dorit să fie cel mai puternic om din lume

UPDATE: Trump câștigă în Iowa, potrivit estimărilor CNN și are acum 238 de electori, față de cei 209 ai lui Clinton. 

UPDATE: CNN estimează că Donald Trump câștigă în Georgia și are deja 232 de electori. Fox News a estimat victoria lui Trump în Wisconsin, rezultat care nu a fost confirmat încă de alte televiziuni, dar care l-ar împinge aproape sigur pe Trump spre Casa Albă.  

UPDATE: Bursele nu primesc bine lovitura pregătită de alegătorii americani. Acțiunile americane s-au prăbușit. Bursele asiatice suferă, la fel și moneda mexicană.

Efectul președinției Trump: anxietatea aliaților, amenințatea Rusiei, spectrul înarmării nucleare

UPDATE: Clinton se impune în Washington, dar Donald Trump câștigă statul Florida, potrivit estimărilor CNN, și mai dă o lovitură importantă într-un stat cheie, preluând și conducerea la nivel general cu 216 electori, față de cei 209 ai lui Clinton. 

UPDATEHillary Clinton câștigă California (care îi oferă un premiu important - 55 de electori), Hawaii și Oregon. Trump câștigă în Carolina de Nord (stat cheie important) și Idaho, potrivit estimărilor CNN.

Clinton are acum 197 de electori, iar candidatul republican, 187 de electori, dar acest avantaj este înșelător. Clinton are nevoie de victorii în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan (unde Trump conduce în mod neașteptat), dar și în Pennsylvania.

O explicație pentru rezultatul lui Trump: fenomenul "simpatiilor ascunse"

UPDATE: Clinton câștigă statul Colorado și are acum 131 de electori, față de cei 167 ai lui Trump. 

UPDATEClinton câștigă Virginia, o victorie importantă pentru democrată. Ea trebuie să mai întoarcă rezultatele în mai multe state - Wisconsin, Michigan - pentru a câștiga lupta finală.

Trump are 167 de electori, Clinton 122.

UPDATE: Donald Trump dă o lovitură importantă și câștigă Ohio. Are acum 167 de electori, față de cei 109 ai lui Clinton și deține prima șansă la câștigarea aleegrilor, în condițiile în care conduce în mai multe state cheie printre care Florida, Carolina de Niord și New Hampshire.

Președintele Obama face apel la unitate după un scrutin care a divizat țara

UPDATE: Donald Trump câștigă Montana și Missouri, Clinton câștigă New Mexico, potrivit estimărilor CNN.

Trump are în acest moment 149 de electori, iar Clinton 109.

UPDATECNN estimează victoria lui Clinton în Connecticut. Trump câștigă Louisiana.

Trump are acum 136 de electori, iar Clinton 104.

UPDATE: Rezultatele bune obținute de Trump trimit deja semnale de îngrijorare printre investitori. Bloomberg anunță că bursele s-au prăbușit.

 

UPDATE: Donald Trump câștigă Texas și Arkansas și preia conducerea în numărătoarea electorilor, cu 128 la 97. 

UPDATE: Donald Trump câștigă Kansas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming și 4 din cele 5 electori ai statului Nebraska, estimează CNN.

Clinton câștigă în statul New York.

Democrata are în acest moment 97 de electori, iar Trump 84. 

UPDATE: Donald Trump câștigă Alabama și Carolina de Sud și reduce diferența față de Clinton. Trump are 66 de electori, Clinton - 68 de electori. 

În Florida, lupta este foarte strânsă. Trump conduce după numărarea a 90% din voturi. Clinton conduce în Carolina de Nord și Ohio.  

UPDATE: CNN estimează mai multe victorii ale lui Clinton înIllinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware și District of Columbia.

Trump a câștigat în Oklahoma, Tennessee și Mississippi.

Clinton are acum 68 de electori, Trump - 48. 

În Florida, Ohio și New Hampshire scorul este prea strâns pentru ca victoriile să fie atribuite. Toate cele trei state sunt importante în lupta finală. Dacă Trump pierde Florida și Ohio, drumul său spre Casa Albă este practic închis. 

UPDATE: CNN estimează că Trump a câștigat Virginia de Vest. Are în acest moment 24 de electori, Clinton doar 3. 

În Carolina de Nord și Ohio, scorul este prea strâns pentru ca victoria să fie atribuită. 

UPDATE: Lupta este strânsă în Florida și Virginia, unde rezultatele preliminare sunt date chiar acum publicității. Florida este un stat foarte important pentru rezultatul final ala alegerilor. 

UPDATE: CNN și New York Times estimează că Donald Trump a câștigat statele Kentucky și Indiana, în vreme ce Clinton a câștigat în Vermont. Toate sunt victorii așteptate. 

Trump are în prezent 19 electori, în vreme ce Clinton are 3. 

Este prea devreme pentru ca victoria în statele Georgia, Virginia și Carolina de Sud să fie atribuită. 

UPDATE: În New Hampshire - un stat important pentru cei doi candidați, Trump conduce cu 53% la 41% potrivit New York Times. În Indiana, candidatul republican conduce cu 70%, potrivit CNN. Indiana este un stat republican. Toate rezultatele sunt preliminare. 

UPDATE: Primele rezultate au început să apară, dar sunt doar preliminare. În Kentucky, Donald Trump are 67% din voturi, în vreme ce Clinton este creditată cu doar 29%, potrivit NY Times. Trump avea asigurată o victorie în acest stat, dar diferența mare față de candidata democrată poate oferit un semnal.  

UPDATE: Câteva date despre cum au ales americanii. Exit-poll-urile citate de Foreign Policy spun că 62% dintre alegători hotărâseră cu cine vor vota înainte de luna septembrie. Asta înseamnă că restul electoratului a fost cel mai probabil influențat de temele apărute târziu în campanie, cum ar fi redeschiderea scandalului e-mailurilor lui Clinton.

Același exit-poll a arătat că doar 4 din 10 alegători sunt optimiști în privința celor doi candidați. Tot 4 din 10 alegători au spus că prioritatea lor a fost să aleagă un președinte care să aleagă schimbarea.

ALEGERI SUA: Statele cheie care vor stabili președintele SUA

Pentru că președintele SUA nu este decis de votul popular, ci de cel al electorilor, rezultatul final al alegerilor poate fi decis de câteva state cheie. Iată care sunt acesta, în scrutinul aflat în desfășurare:

Florida (29 de voturi)

Donald Trump are șanse mici să câștige alegerile dacă nu câștigă Florida, iar primele vești după votul anticipat nu sunt promițătoare pentru candiatul republican.

Două treimi dintre alegători au votat deja și există semne că electoratul hispanic s-a prezentat în număr mare a urne, unde a votat pentru Clinton.

Trump mai poate câștiga Florida, mulțumită alegătorilor albi, dar numai cu o prezență mare la urne.

"Fenomenul simpatiilor ascunse". Cum ar putea să câştige Donald Trump 

Carolina de Nord (15 voturi)

Hillary Clinton conduce în aproape toate sondajele efectuate în acest stat până acum, dar cursa a devenit foarte strânsă în ultimele zile.

Trump beneficiază de votul albilor, în special cei fără studii superioare.

Clinton contează pe votul albilor cu studii superioare și pe cel al persoanelor de culoare, dar prezența la vot în rândul acestora din urmă ar putea să fie mică, comparativ cu cea înregistrată în urmă cu 4 ani.

Pennsylvania (20 de voturi)

La începutul acestui an, Donald Trump părea că va câștiga statul, dar sondajele date publicității din vară și până acum au arătat-o pe Clinton în frunte, chiar și după reizbucnirea scandalului e-mailurilor.

Spre deosebire de alte state, numărul celor care au votat anticipat a fost mult mai mic, așa că Hillary Clinton va trebui să își mobilizeze alegătorii într-o singură zi.â

Cine este Hillary Clinton, una dintre cele mai influente femei din istoria modernă a Americii 

Ohio (18 voturi)

Probabil cel mai important stat în alegerile din 2012, acum joacă un rol ceva mai mic.

Clinton conduce în ultimele sondaje și se așteaptă să câștige statul. Își permite să îl piardă, dar ar trebui să compenseze neapărat cu victorii în Pennsylvania și Carolina de Nord.

Trump, care a promovat politicile sale protecționiste și împotriva tratatelor comerciale ce au afectat direct locuitorii acestui stat are mare nevoie de o victorie în Ohio.

Michigan (16 voturi)

Un alt stat unde Clinton a condus în sondaje pentru cea mai mare parte a anului.

Scorurile sunt însă strânse, iar Trump poate produce o surpriză.

Nevada (6 voturi)

Un stat de care Donald Trump are nevoie pentru a câștiga președinția. Ar fi trebuit să aibă parte de o victorie relativ ușoară, dar lucrurile nu stau așa.

Primele date obținute în urma votului anticipat arată și aici o prezență mare la urne a alegătorilor hispanici, care o favorizează pe Clinton.

Cine este Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite

Arizona (11 voturi)

Un alt stat pe care Trump ar fi trebuit să îl câștige, dar care are șanse să treacă spre democrați.

Motivul: numărul mare de alegători hispanici care au votat deja anticipat.

O victorie în acest stat - pe care echipa lui Clinton o consideră posibilă - ar putea demonstra eoria potrivit căreia Trump pierde președinția deoarece a alienat alegătorii hispanici.

Alte state importante sunt New Hampshire, Virginia, Colorado, Iowa și Wisconsin.

Cum se alege președintele SUA

Mesajul lui Vladimir Putin pentru viitorul președinte al SUA, chiar în ziua alegerilor

Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect. E vorba despre un sistem vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează preşedintele. Fiecare stat are alocat un număr de electori, pe care un candidat îi câștigă indiferent de marja victoriei în statul respectiv. Astfel că un candidat poate obține un număr mai mare de voturi la nivel național, dar poate pierde lupta în Colegiul Electoral, lucru care s-a întâmplat deja de câteva ori în istoria alegerilor, ultima oară în 2000. 

Chiar dacă secţiile s-au deschis oficial în această dimineaţă, există şi varianta unui vot anticipat. Acest lucru l-a făcut chiar Barack Obama, care a votat vineri în oraşul său natal, Chicago, din statul Illinois, pe care l-a reprezentat în Senatul SUA înainte de a câştiga primul mandat la Casa Albă.

În actuala campanie electorală, el a susţinut-o activ pe Hillary Clinton, candidată la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat.