MENIU

Alegeri parlamentare şi locale în Mexic. Armata, mobilizată pentru a supraveghea scrutinul

Guvernul mexican a desfășurat un important dispozitiv militar și de poliție pentru a încerca să garanteze desfășurarea în bune condiții a alegerilor legislative și locale convocate duminică, amenințate de tulburări din partea cadrelor didactice mobilizate împotriva unei reforme a educației, relatează AFP.

Executivul "a pus în aplicare o vastă operațiune națională cu obiectivul de a garanta cetățenilor condițiile necesare exercitării dreptului lor la vot", a informat Ministerul de Interne într-un comunicat.

În total, 83 de milioane de mexicani sunt chemați să aleagă duminică 500 de deputați federali și nouă guvernatori din cele 32 de state — printre care în Michoacan (vest) și Guerrero (sud), cele mai violente din țară—, precum și 900 de consilii municipale.

Acest scrutin este, de asemenea, un test pentru președintele Enrique Pena Nieto (2012-2018), al cărui Partid Revoluționar Instituțional (PRI) ar putea păstra o majoritate simplă în Adunare, potrivit sondajelor preelectorale.

Ministerul de Interne nu a precizat numărul persoanelor mobilizate pentru asigurarea securității în această zi, dar a menționat că eforturile se concentrează în statul Oaxaca (sud), unde cadrele didactice radicalizate manifestează de aproape o săptămână.

Printre alte acțiuni, protestatarii au invadat birourile electorale, au ars mii de buletine de vot, au blocat un centru de distribuție a benzinei, provocând o penurie de carburant în regiune, precum și căile de acces la o hidrocentrală.

Manifestanții cer retragerea unei reforme a educației pe care o acuză că le limitează drepturile.

Sâmbătă, 1.500 de membri ai forțelor de ordine au ajuns la Oaxaca, în sprijinul celor 3.000 de polițiști locali aflați pe teren.

Autoritățile se arată, totuși, încrezătoare în ce privește eventualele violențe provocate de grupările criminale care pot fi întâlnite în întreaga țară.

"Nu văd nicio legătură" între crima organizată și alegeri, "problemele sunt mobilizările sociale", a afirmat recent Monte Alejandro Rubido, directorul securității naționale în cadrul guvernului mexican, care a repetat că violențele s-au redus în comparație cu mandatul fostului președinte Felipe Calderon (2006-2012).