MENIU

Alegeri parlamentare în Grecia: Stânga radicală, Syriza, pe primul loc cu peste 36% din voturi

<p>Alegeri parlamentare &icirc;n Grecia: St&acirc;nga radicală, Syriza, pe primul loc cu 35-39% din voturi</p>

Victorie categorică în alegeri pentru partidul de extremă stânga din Grecia, Syriza, care a promis să pună capăt austeritătii. UPDATE. După numărarea a 93% din voturi, Syriza are 36% din sufragii, cu 8% mai mult decat partidul lui Samaras, ceea ce ii asigura 149 de locuri in Parlament.

UPDATE. Alegatorii greci i-au dat puterea lui Alexis Tsipras, fostul comunist in varsta de 40 de ani care conduce Syriza. Victoria partidului sau la alegerile generale a fost decisiva, iar Antonis Samaras si-a recunoscut deja infrangerea.

Alexis Tsipras si-a savurat victoria in mijlocul multimii. "Poporul grec a scris istorie. Grecia lasa in urma austeritatea, frica si autoritarismul. Sa lasam in spate cei cinci ani de umilinta si durere", a declarat liderul Syriza, promitand inca o data ca "verdictul poporului grec inseamna sfarsitul troicii". Tsipras s-a angajat sa negocieze cu finantatorii internationali o "noua solutie viabila care sa fie benefica pentru toti".

Singura incertitudine in acest moment este daca partidul radical de extrema stanga va incerca sa formeze o majoritate sau va incerca sa guverneze singur, avand in vedere ca mai are nevoie doar de doua mandate pentru a-i permite lui Tsipras sa guverneze fara niciun partener de coalitie, scrie Ziare.com.

Formaţiunea de extremă-stânga, Syriza, s-a clasat pe primul loc în scrutinul legislativ, din Grecia, cu un scor cuprins între 35,5% şi 39,5%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, cu o cotă între 23% şi 27%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, citată de Mediafax. 

"Pare a fi o victorie istorică. Este un mesaj care nu afectează doar Grecia, ci care rezonează în toată Europa și aduce alinare", a declarat, la televiziune, purtătorul de cuvânt al partidului, informează HotNews.ro. 

Partidul Zori Aurii, de extremă-dreapta, se situează pe locul al treilea, cu 6,4%, fiind urmat de mişcarea de centru-atânga Potami, cu 6,2%.

Partidul Comunist (KKE, de stânga) este cotat cu 5%, iar socialiştii (PASOK), cu 4,5%.

EXIT POLL (sursa: Reuters):

  • Syriza (stanga radicala): 35,5% - 39,5%
  • Noua Democratie (conservator): 23- 27%
  • To Potami ("Râul", centru): 6,4-8%
  • Zorii Aurii (extrema dreapta): 6,4 - 8%
  • Pasok (socialist): 4,2% - 5,2%
  • KKE (comunist): 4,7 - 5,7%
  • IG (independenti, dreapta): 3,5 - 4,5%
  • MDS (Miscarea socialistilor democratici): 2,2 - 3,2%

Sondajele de opinie indicau, înaintea votului, posibilitatea ca Syriza, stânga radicala care a anunțat că va contesta măsurile de austeritate impuse țărilor UE, pe fondul crizei datoriilor suverane, să ajungă la putere, informează HotNews.ro.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 19:00.

Alegerile sunt atent monitorizate de către partenerii europeni ai Atenei, îngrijorați de intențiile liderului Syriza, Alexis Tsipras, care ar putea deveni prim-ministru, de a "respinge" renegocierea imensei datorii a Greciei și de a sfida solicitările UE privind programul de austeritate.

Totodată, un succes al Syriza ar da sperante altor formațiuni radicale de stânga din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Parti de Gauche din Franța.