MENIU

Prorusul Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova

Prorusul Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova
Moldovenii îşi aleg, azi, preşedintele. Primul vot direct, după 20 de ani. Secţiile de vot, deschise

Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, marcat de probleme și proteste în special în afara hotarelor țării. Peste trei milioane de alegători au fost chemaţi la urne, duminică, iar prezența a fost de aproximativ 53%. Votanții din Diaspora au întâmpinat dificultăți. În mai multe țări din Europa a fost aglomerație la secțiile de votare, iar buletinele de vot s-au epuizat înainte ca toți cetățenii moldoveni care așteptau la coadă să apuce să-și exercite acest drept.

REZULTATE PARȚIALE UPDATE, luni ora 8.00: După prelucrarea a peste 99,7% din procesele verbale, prorusul Igor Dodon conduce, cu 52,5% din voturi, în fața candidatei proeuropene Maia Sandu, care a adunat 47,5% din voturi. Astfel, au fost procesate rezultatele a 2078 din 2081 secții de votare. Igor Dodon acumulează 834 940 de voturi, față de 759 509 ale Maiei Sandu, iar diferența între cei 2 candidați este de 75 431 de voturi, scrie Unimedia

În Diaspora, Maia Sandu a opținut mai multe voturi decât Igor Dodon.

UPDATE 00.20: Proteste la Chișinău, după închiderea urnelor. Manifestanții s-au adunat lângă statuia lui Ștefan cel Mare.

REZULTATE PARȚIALE: Socialistul prorus Igor Dodon o conduce detașat pe candidata proeuropeană Maia Sandu, potrivit rezultatelor parțiale.

După numărarea a 84% din voturi, Igor Dodon totalizează 56,3% din voturi, iar Maia Sandu, 43,6%.

Diferența ar putea să scadă, după numărarea voturilor venite din diaspora, dar handicapul pe care Maia Sandu trebuie să îl recupereze este foarte mare.

UPDATE 21.26: Au reușit să voteze doar 70 din cele 150 de persoane care au așteptat să-și exercite acest drept la Consulatul Republicii Moldova de la București.

”S-au epuizat buletinele de vot și la a doua secție, la secția consulară. În total, la cele 11 secții din România au votat 16.126 de persoane. Ne pare rău că procesul a decurs așa cum a decurs și că la secția Ambasadei s-au epuizat buletinele în jurul orei 19:00. Am redirecționat oamenii la secția consulară. Comisia Electorală Centrală va trebui să țină cont de lacunele înregistrate pe parcursul acestor două runde de alegeri”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București.

UPDATE 21.00. La această oră, urnele s-au închis. PROTESTE în faţa MAI MULTOR consulate din Europa, printre care în Marea Britanie și în Italia. Oamenii au scandat ”Vrem să votăm!”. Moldovenii care stau la coadă în fața Consulatului Republicii Moldova din București vor putea vota în continuare. Peste 53% din basarabeni au votat până la ora 21:00.

UPDATE 20.25: Cetățenii Republicii Moldova din Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestații pentru că nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

UPDATE 20.20: Buletinele de vot s-au epuizat și la secția de votare din Moscova. Cu câteva ore mai devreme, secțiile din Londra, Dublin, Bologna, Barcelona, două secții din Paris și secția de la Ambasada Republicii Moldova la București rămăseseră, de asemenea, fără buletine de vot.

UPDATE 20.00: Secția de vot de la Ambasada Republicii Moldova din București a fost închisă. 

UPDATE 18.30: Probleme la vot pentru moldovenii din Diaspora. Cetățenii Republicii Moldova care votează în București au fost îndreptați către Consulat, întrucât la Ambasadă s-au epuizat buletinele de vot. Fără buletine au rămas și secțiile din Londra, Dublin, Bologna, Barcelona și două secții din Paris.

UPDATE 17.15: Într-una dintre secțiile de votare din Diaspora s-a încheiat votul. Candidatul pro-european, Maia Sandu, a obținut 19 voturi, rivalul său, Igor Dodon, a primit cinci, iar trei buletine de vot au fost anulate.

UPDATE 16.00: Peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la ora 15:30 în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, inclusiv peste 76.000 de cetăţeni care au votat la secţiile din străinătate.

La ora 15:30, rata de participare la vot era de 41%, peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la această oră.

În diasporă au votat peste 76.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, potrivit site-ului jurnal.md.

UPDATE 13.45: Până la această oră au votat 825.800 de alegători cu drept de vot. În diaspora au votat, în acest interval de timp, 41.749 de cetățeni moldoveni.

La aceeaşi oră, în primul tur au votat 800.000 de moldoveni cu drept de vot. Prezența înregistrată la vot este, în acest moment, de 34%.

UPDATE 13.15: Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a declarat că duminică, până aproape de ora 13,00, în România votaseră pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de peste Prut peste 4.000 de cetățeni moldoveni, adăugând că prezența este mai mare față de primul tur de scrutin.

"Sunt deschise 11 secții de votare pe teritoriul României, dintre care două în București. Până în prezent pe teritoriul României și-au exercitat dreptul de vot peste 4.000 de persoane, deci mai mult decât la alegerile precedente. În București 1.600 de persoane, dintre care, undeva, 1.100 aici la sediul ambasadei și 500 la sediul consulatului. Profit de această ocazie, (...) pentru a încuraja cetățenii Republicii Moldova să se prezinte la vot la secția consulară, în ceea ce privește Bucureștiul", a afirmat Mihai Gribincea, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la București.

UPDATE 12:05: Maia Sandu şi-a exprimat votul la una dintre secţiile de votare de peste Prut. 

"Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, pentru oamenii pe care i-am redescoperit în aceste săptămâni. Am votat pentru oamenii care cred în adevăr. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au mobilizat, vreau să îi rog pe cei care nu au ajuns încă să facă acest lucru. Le mulţumesc concetăţenilor noştri din diaspora care parcurg sute de mii de kilometri ca să ne ajute pe noi.  Eu contez pe vigilenţa tutoror celor care merg la vot, pe vigilenţa observatorilor. Sunt încrezătoare că noi vom învinge", a spus Maia Sandu.

UPDATE 12:00: Până la această oră, prezenţa la urne este de 23%, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

UPDATE 11.30: 6 000 de buletine de vot rătăcite; Comisia electorală asigură că situația a fost clarificată

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine acestea au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi, relatează duminică InfoPrut.

Astfel, câte 3.000 de buletine de vot au fost retipărite pentru secțiile de votare nr. 1/382 din Lisabona și nr.1/385 din orașul Setubal (situat la o distanță de 44 km de Lisabona) din Portugalia.

Comisia electorală a asigurat ulterior că buletinele au fost transportate la secțiile de votare respective, care și-au început activitatea duminică, la ora locală 07:00 (09:00, ora României).

CEC a dat asigurări ca în toate cele patru secții deschise în Portugalia se votează în regim normal.

Curierul care a transportat sacii respectivi nu a putut să-i ia cu el la bord pe toți. Doi saci au fost predați la bagaje. Aceștia din urmă nu au ajuns la Lisabona și la Setubal în termen util, a explicat Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei electorale de la Chișinău, citat de Agora.md.

"Ieri (sâmbătă), Comisia Electorala Centrală a decis retipărirea buletinelor care nu ajunseseră la destinație. De mai bine de o oră în Portugalia se votează în toate cele patru birouri electorale. Celelalte buletine care au trecut la bagaje pierdute nu se vor desigila. Ele vor fi returnate la Chișinău cu sigiliile intacte. Pe fiecare buletin este indicat numărul secției de votare. Aceste buletine nu vor putea fi folosite în altă parte. Fiecare buletin e arondat unui anumit birou electoral. Conducătorii birourilor au făcut înregistrări video cu toată pachetele prin poștă' , a declarat Iurie Ciocan, conform Agora.md.

UPDATE 10.45: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, speră ca viitorul șef al statului, care urmează a fi desemnat în urma alegerilor prezidențiale de duminică, va respecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, în special dreptul de a se exprima liber.

Timofti, care a votat la Secția de votare 234 de la Liceul Teoretic Matei Basarab din Chișinău, își dorește ca Republica Moldova să fie consecventă în deciziile pe care le adoptă atât în plan intern, cât și în plan extern.

"Eu votez pentru binele țării, pentru binele acestui popor, pentru liniște, pace în Republica Moldova și să fie un președinte care să reușească mai mult decât am reușit noi. Viața nu stă pe loc, ea se mișcă și eu sunt sigur că o să fie schimbări pe viitor mai bune. Eu doresc ca cetățenii noștri să fie bine asigurați cu toate cele necesare, dar în primul rând să fie respectate drepturile fundamentale, dreptul de a se exprima liber în societatea asta, să gândească singur, să hotărască soarta țării așa cum vede el cetățeanul, fiecare în parte, pentru că votul este separat. Eu sunt sigur că vom reuși, dar este foarte important să fim consecvenți. Trebuie să avem ca exemplu țările care au început ca noi în 1990 și până astăzi, dar au fost consecvente în acțiuni", a afirmat Nicolae Timofti, potrivit Agerpres.

UPDATE 10.30: Socialistul Igor Dodon şi-a exercitat dreptul la vot. Candidatul la şefia statului a sosit la secţia de votare împreună cu soţia şi cu unul din fii săi, potrivit Publika.md. 

"Este o zi istorică pentru Republica Moldova. De mâine începem o nouă filă în epoca modernă. Am votat pentru viitorul ţării noastre, am votat pentru viitorul copiilor noştri, am votat împotriva celor care au fost la conducere în ultimii şapte ani. Eu cred că majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o direcţie pentru cetăţeni. Vă promit că voi fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor", a spus Igor Dodon.

UPDATE 9.30: Prim-ministrul Pavel Filip şi-a exercitat dreptul la vot, în dimineaţa zilei de astăzi, la secţia de votare numărul 94 din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău, scrie Moldpres.md.

La ieșirea din secția de votare, şeful Executivului a felicitat cetățenii Republicii Moldova, care după ziua de astăzi vor avea un Preşedinte ales de către popor. „Sunt aici pentru că cred în şansa Moldovei şi cred foarte puternic în democraţie”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că preşedintele nou ales se va dezice de retorica electorală și va lucra împreună cu Guvernul la realizarea reformelor.

UPDATE 7.00: Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis.

Şi moldovenii din străinătate votează azi. În total au fost deschise 2081 de secții de vot atât în țară, cât și peste hotare. În afara țării au fost deschise 100 de secții de votare. În România sunt deschise 11, dintre care două în Bucureşti, la Ambasada şi la Consulatul Republicii Moldova. 

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Aproximativ 49% dintre alegătorii înregistrați în Republica Moldova au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat în data de 30 octombrie. 

După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu - 38,71%.

Astfel, pentru că niciun candidat nu a reușit să obțină majoritate de voturi, duminică, 13 noiembrie, are loc al doilea tur de scrutin, în care lupta pentru președinție se va da între primii doi clasați.

Prima confruntare s-a dat între 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. 

Totodată, primul tur de scrutin a fost monitorizat de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

 

Mai multe articole despre:
alegeri moldova Igor Dodon Maia Sandu