MENIU

ALEGERI GERMANIA, rezultate finale: Negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel - Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) - au obținut o victorie netă, mult mai largă decât se aștepta, la alegerile parlamentare federale de duminică, în timp ce dreapta naționalistă, Alternativa pentru Germania (AfD), a înregistrat un scor ce-i permite intrarea în parlament, relatează AFP, citată de Agerpres.

Angela Merkel va fi reconfirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag (camera interioară a parlamentului federal) după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Negocierile dificile în acest sens, care se conturează între CDU/CSU, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzi (ecologiștii), ar putea dura până în decembrie.

Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin.

Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputați: 709, față de 630 în actuala adunare. Această creștere a numărului de deputați se explică prin sistemul proporțional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor mișcărilor reprezentate.

Coaliția Jamaica

Rezultatele alegerilor germane de duminică și anunțul social-democraților că vor merge în opoziție lasă doar o opțiune viabilă de coaliție: o inedită colaborare tripartită la nivel federal între conservatori, liberali și verzi, la fel de exotică precum numele său, "Jamaica", scrie agenția EFE.

Numele respectiv vine de la faptul că steagul Jamaicăi, o țară din Caraibe, are culorile negru, galben și verde, reprezentative în mod tradițional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formațiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, și verde, pentru ecologiști.

O astfel de coaliție guvernamentală ar întruni, conform ultimelor estimări, circa 52,6% din voturi și ar fi singura opțiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliții dintre social-democrați (SPD) și conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din sufragii.

Merkel, care în prealabil a respins orice cooperare atât cu stânga radicală, cât și cu extrema dreaptă, a recunoscut duminică seara pe canalul public ARD că există "matematic două opțiuni".

Ea a considerat că opțiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar și a sfătuit celelalte formațiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.

Reprezentanta formațiunii Verzii, Katrin Goering-Eckardt, a pledat pentru a vedea "cu calm" cu cine se poate ajunge să se lucreze, însă a subliniat că partidul său este separat prin multe lucruri de FDP, precum temele legate de mediu și cele sociale.

Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat că partidul său este dispus să-și asume responsabilități, dar că nu trebuie să se alăture neapărat guvernului și a indicat că o coaliție "Jamaica" este problematică din cauza diferențelor de program.

"Nu ne vom lăsa presați să intrăm într-un guvern doar pentru că SPD, din rațiuni tactice, trece în opoziție", a declarat el.

Lindner a mai spus că o coaliție trebuie să se bazeze pe "conținut" și a semnalat că liberalii au "afinități, dar de asemenea diferențe" atât cu conservatorii, cât și cu verzii.

Majoritatea analiștilor și politologilor au fost de acord în timpul campaniei că o coaliție Jamaica — explorată până acum doar la nivel regional — va fi fi dificil de legat.

Unii experți au subliniat totuși că ar avea un important potențial de reînnoire.

Mai multe articole despre:
Germania alegeri Angela Merkel afD