MENIU

Agenția pentru Energie Atomică infirmă zvonurile legate de dezvoltarea armelor nucleare în Ucraina

Centrala Nucleară Zaporoje. Foto/Profimedia

Agenția Internațională pentru Energie Atomică infirmă zvonurile propagate de ruși despre dezvoltarea de arme nucleare în Ucraina. În schimb, AIEA condamnă acțiunile periculoase ale rușilor, care au pus stăpânire pe Centrala Zaporoje.

Orice acuzații cu privire la dezvoltarea armelor nucleare de către Ucraina sunt respinse de oficialii AIEA pe baza inspecțiilor la instalațiile nucleare, în timp ce AIEA este îngrijorată de conservarea materialelor nucleare la Centrala Nuclear Eelectrică  Zaporojie, care este controlată de trupele ruse și la care specialiștii AIEA nu au primit acces.

„În ultimele săptămâni, chiar și de la oficiali de rang înalt, au existat declarații că Ucraina poate dezvolta arme nucleare. Desigur, AIEA neagă ferm acest lucru. Dar nu negăm acest lucru pe baza unor concluzii politice, preferințe sau instincte politice. Facem acest lucru pe baza faptelor, întrucât avem ocazia să efectuăm inspecții și să confirmăm în mod obiectiv că materialele nucleare nu sunt supuse modificării”, a spus șeful AIEA.

El a menționat că există anumite lucrări la orice centrală nucleară care necesită prezența fizică a inspectorilor. În ceea ce privește Centrala Nucleară Zaporoje, aceasta se află în prezent sub controlul trupelor rusești, care nu permit specialiștilor AIEA să viziteze instalația.

„Fiecare centrală nucleară are anumite proceduri care, din când în când, necesită inventariere fizică și alte acțiuni în interiorul instalației. Fără aceasta, nu putem oferi comunității internaționale informații despre unde sunt aceste materiale nucleare și ce se întâmplă cu ele, pentru a efectua o inspecție. Într-o astfel de situație, probabilitatea unor acuzații, presupuneri și îndoieli care se vor întâmpla acestor materiale în viitor este un pericol foarte real și ar trebui luată în serios”, a spus Grossi.

El a subliniat că situația de la instalațiile nucleare ale Ucrainei după invazia rusă este departe de a fi rezolvată. Situația la cea mai dificilă este la Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa este deosebit de îngrijorătoare. Lupte au avut loc în jurul stației, la 200 de metri distanță, de la începutul lunii martie, și toată lumea a fost foarte norocoasă că nu a provocat daune fizice clădirilor sau vreunuia dintre cele șase reactoare nucleare - ar putea avea consecințe dramatice și ar putea adăuga tragediei războiului și un incident nuclear.

„De acum încolo trăim într-o situație foarte vulnerabilă. Stația continuă să fie deservită de operatorii ucraineni de la Energoatom, dar controlul de securitate este exercitat de armata rusă. La stație sunt și câțiva specialiști ruși, ale căror funcții nu sunt în totalitate clare. Aparent, acești oameni sunt implicați în managementul stației, ceea ce este contrar tuturor principiilor de siguranță existente sau posibile. Există potențial de dezacord, de tensiune, de instrucțiuni contradictorii... nimeni nu și-ar dori să aibă o astfel de situație pe o instalație atât de complexă și modernă precum o centrală nucleară”, a spus directorul general AIEA.

El a spus că a vorbit despre această problemă cu președintele Volodimir Zelensky. Grossi a sugerat și o astfel de soluție pentru partea rusă, de care ar trebui tratată atunci când vine vorba de securitatea nucleară.

„Le-am spus (rușilor – n.red.) că ar trebui să permită experților AIEA să vină la Zaporojie. Mi-am sugerat să conduc această misiune la centrala nucleară pentru a clarifica situația cu materialele nucleare și a mă asigura că acestea sunt în regulă din punct de vedere al siguranței și securității”, a spus Grossi.

După cum a relatat Ukrinform, în timpul unui discurs la o paradă militară de la Moscova din 9 mai, președintele rus a încercat să acuze din nou Ucraina că intenționează să cumpere arme nucleare. În acest fel, Putin a încercat să justifice agresiunea criminală pe care Rusia a lansat-o neprovocat și fără niciun motiv împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

CNE Zaporizhzhya și Energodar au fost sechestrate temporar de agresor din 4 martie. În afară de armata rusă, reprezentanții Rosatom au stat ilegal pe amplasamentul centralei nucleare de multă vreme.

În ciuda controlului trupelor rusești, centrala nucleară Zaporizhzhya continuă să funcționeze pentru Ucraina.