MENIU

Adevărul sumbru despre explozia nucleară din Rusia

Rusia recunoaște, la aproape trei săptămâni de la eveniment, natura poluării radioactive în urma exploziei unei rachete în nordul îndepărtat. Jurnaliștii remarcă modul defectuos în care comunică Moscova, notează RFi Romania.

The Guardian relatează că Rusia recunoaște acum că izotopii radioactivi au fost eliberați prin explozia unei rachete.

Constatările par să susțină o declarație oficială a autorităților, publicată pentru scurt timp pe site-ul guvernării locale din orașul Severodvinsk, la 8 august, data producerii exploziei. Cu toate acestea, comunicarea a dispărut imediat după ce militarii ruși au negat existența unor emisii radioactive.

USA Today scrie că la Severodvinsk s-a înregistrat o creștere a radiațiilor de patru până la 16 ori peste nivelul normal, conform serviciului meteorologic.

Departamentul de apărare civilă a orașului spusese inițial că radiațiile au depășit de maximum trei ori nivelurile normale, imediat după incident – un nivel mai mic decât o radiografie normală a tractului digestiv, preciza atunci Agenția TASS.

Situl independent rus de investigații Meduza informează că victimele exploziei au fost duse la spitalele din Arkhangelsk, unde elementul radioactiv Cesiu-137 a fost detectat mai târziu în corpul unuia dintre medici, căruia i s-a spus că probabil „a mâncat doar niște crabi de la Fukushima”.

Surse au confirmat pentru Meduza că niciunul dintre lucrătorii de pe salvare sau dintre medici nu a fost avertizat că tratează pacienți iradiați.

După explozie, patru stații de monitorizare ruse proiectate să detecteze radiațiile nucleare au tăcut brusc.

„Nu există niciun pericol. Continuați să lucrați”, le-au spus autoritățile membrilor personalului medical de la Arhangelsk.

Și The Times scrie despre medicul rus contaminat de radiații, după ce autoritățile susținuseră că era vorba despre o intoxicație alimentară.

Președintele Putin însuși a căutat să minimalizeze incidentul, spunând că nu reprezintă o amenințare, amintește ziarul britanic.

Mai multe articole despre:
Rusia explozie nucleară