MENIU

Adevărul despre programul nuclear al Coreei de Nord trimite unde de șoc în lume

Capacitatea nucleară a Coreii de Nord a ajuns la un 'nivel considerabil' și sunt necesare sancțiuni mai dure și exercitarea de presiuni sporite asupra acestei țări, a avertizat sâmbătă ministrul de externe sud-coreean Yun Byung-se, a doua zi după un nou test nuclear efectuat de Phenian, transmit Yonhap și Reuters, citate de Agerpres.

''În ultimul deceniu, capacitatea nucleară a Coreii de Nord a sporit rapid și ultimul test nuclear arată că liderul ei, Kim Jong-un, nu intenționează să schimbe ceva în această privință. Avem nevoie de sancțiuni și presiuni mai multe și mai puternice (împotriva Coreii de Nord) pentru a crea o situație în care nord-coreenii să rămână cu puține opțiuni, dar să se schimbe'', a spus șeful diplomației de la Seul.

El s-a pronunțat pentru impunerea unui set cuprinzător de sancțiuni contra Phenianului de către Consiliul de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006, atrăgându-și critici și sancțiuni din partea Națiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfășurat în ianuarie. Phenianul a anunțat atunci că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen.

Al treilea test nuclear nord-coreean, înregistrat în februarie 2013, era considerat până acum cel mai puternic, energia degajată fiind estimată la 6 — 9 kilotone.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Coreea de Sud program nuclear