MENIU

Acordul pentru Brexit ”este mort”. Haos total în Marea Britanie

<p>Brexit</p>

Acordul guvernului de la Londra pentru un Brexit ordonat nu pare să mai aibă șanse de a fi aprobat, la a treia încercare. urmează ori o nouă prelungire a datei divorțului, ori un Brexit fără acord. 

Acordul încheiat de Theresa May cu UE ”este mort”, a anunțat joi unul dintre radicalii Brexit-ului, Boris Johnson, care semnalase cu doar o zi în urmă, alături de aliații săi conservatori, că este dispus să susțină amintitul acord în schimbul demisiei premierului.

Concluzia a fost împărtășită de Johnson apropiaților săi, notează The Evening Standard, după câteva zile haotice la Londra.

Premierul Theresa May își anunțase, miercuri, disponibilitatea de a demisiona, în schimbul voturilor pentru acordul care fusese respins deja de două ori în Parlament.

Potrivit presei britanice însă, în ciuda acestui sacrificiu, May nu ar avea încă voturile necesare pentru aprobarea documentului, opoziția venind în primul rând din partea deputaților partidului nord-irlandez DUP.

În cazul în care un nou vot nu va mai fi organizat, Marea Britanie intră pe un teren periculos, ce s-ar putea finaliza cu ieșirea din UE fără un acord - echivalentul unei catastrofe, așa cum au avertizat mai mulți comentatori sau reprezentanți ai companiilor din Albion.

O variantă alternativă, în condițiile în care data ieșirii din UE a fost deja mutată în aprilie, ar fi o amânare suplimentară. La Bruxelles s-a vehiculat deja amânarea cu un an a Brexit-ului, a cărui dată stabilită inițial era cea de 29 martie.   

 

Mai multe articole despre:
Boris Johnson theresa may Brexit