MENIU

Acordul cu Iranul și taxele vamale, în centrul discuțiilor Merkel-Trump, la Casa Albă

Donbald Trump o primește pe Angela Merkel la Casa Albă

Propunerea prezentată de preşedintele francez Emmanuel Macron, privind acordul nuclear semnat cu Iranul, se bazează pe înţelegeri internaţionale deja existente, însă va aduce câteva elemente noi, a declarat un oficial german de rang înalt, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

"Premisa propunerii lui Macron este ca acordul să rămână în forma sa existentă, dar să prezinte câteva elemente adiţionale", a declarat oficialul.

"Din punctul nostru de vedere, acordul trebuie păstrat", a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni vineri cu preşedintele american Donald Trump, la Washington.

Merkel vizitează SUA imediat după preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pe care Trump l-a primit timp de trei zile, în prima vizită de stat pe care a găzduit-o de la preluarea mandatului. Cancelarul german a mai fost la Casa Albă şi în martie anul trecut, dar nu a fost întâmpinată cu onorurile cele mai înalte.

Surse guvernamentale de la Berlin au declarat DPA că nu se aşteaptă ca Merkel să obţină pentru Uniunea Europeană prelungirea după data de 1 mai a exceptării de la taxele vamale impuse de preşedintele SUA în martie asupra importurilor de oţel şi aluminiu.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul american a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, ori altfel Washingtonul se va retrage din acord.

Mai multe articole despre:
Iran Angela Merkel Donald Trump