MENIU

ACCIDENTUL MINIER din Turcia. Două incendii au izbucnit înaintea exploziei din 13 mai

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere la mina de cărbune din Soma, în vestul Turciei, unde 301 mineri au murit în accidentul industrial cel mai grav produs în Turcia, au arătat că două incendii au izbucnit cu câteva zile înainte de explozie, a anunţat presa locală.

În cadrul anchetei privind accidentul produs la 13 mai, experţii au analizat imaginile camerelor de supraveghere filmate în perioada 27 aprilie - 18 mai de către 16 camere amplasate la complexul minier, a anunţat agenţia de presă turcă Dogan, scrie Mediafax.ro.

Un prim incendiu s-a declanşat la 11 mai şi a durat 16 ore, fiind urmat de un al doilea, cu o zi înaintea dramei, la 12 mai, a anunţat Dogan.

Niciunul dintre cele două incendii nu a fost consemnat în registrul complexului minier, potrivit raportului emis de biroul procurorului din Soma.

Compania exploatatoare Soma Komur, acuzată că a neglijat normele de securitate în favoarea profitului cu costuri foarte mari, a negat orice responsabilitate în accident, în timp ce opt dintre oficialii săi au fost arestaţi şi inculpaţi pentru omucidere din culpă la sfârşitul lui mai.

Majoritatea minerilor au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon. Un prim raport al anchetei a subliniat mai multe încălcări ale normelor de securitate miniere, mai ales lipsa detectoarelor de monoxid de carbon şi prezenţa unor plafoane din lemn în locul unor structuri de metal.

Gestionarea catastrofei a pus presiune pe Guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, candidat la alegerile prezidenţiale din august.

Mai multe articole despre:
Turcia explozii accident minier