MENIU

Abdullah Gul promite că va proteja laicitatea Turciei

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Abdullah Gul, şi-a depus ieri oficial candidatura la Preşedinţia ţării din partea formaţiunii moderat islamiste aflate la putere. Gul şi-a luat angajamentul să apere sistemul laic al ţării, musulmană în proporţie de 99 la sută. France Press comentează că anunţul acesta riscă să declanşeze noi tulburări în viaţa politică a Turciei.

Primul tur al scrutinului prezidenţial în Adunarea Naţională, Camera Inferioară a Parlamentului turc, este prevăzut pentru 20 august. Principalul partid de opoziţie a anunţat că nu va participa la vot. Candidatura lui Abdulah Gul a stat la baza gravei crize instituţionale din această primăvară de la Ankara şi care a dus la convocarea de alegeri anticipate la 22 iulie.

Alegerile au fost câştigate de formaţiunea islamică moderată a actualului premier Recep Tayyip Erdogan. De altfel, hotărârea ca Gul să candideze din nou pentru postul de şef al statului a avut susţinerea premierului Erdogan. Criza din primăvară a avut drept cauză boicotarea alegerilor prezidenţiale de către opoziţia parlamentară. Aceasta a încercat atunci să-l împiedice să ajungă preşedinte pe Abdulah Gul, acuzat că vrea să islamizeze societatea. Milioane de turci au ieşit atunci în stradă ca să-şi declare ataşamentul faţă de laicitate.
Mai multe articole despre:
Abdullah Gul