MENIU

A observat trapa în câmp și a tras de ea. Sub pământ se afla ce nu crezuse că va vedea vreodată

Un tânăr și-a relatat pe Internet aventura care a constat explorarea unui vechi buncăr care adăpostea până de curând celebrele rachete rusești intercontinentale R-36, cunoscute în Occident sub denumirea Satan.

Fosta bază de lansare a rachetelor Satan se află la marginea unei localități, sub un câmp de cânepă.

Intrarea în silozurile rachetelor, acum abandonate, se face direct din câmp. Doar că explorarea puțului cu o adâncime de 40 de metri este aproape imposibilă.

R-36 (rusă: Р-36) este o familie de rachete balistice intercontinentale ICMB și rachete spațiale proiectate de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Originalul R-36 a fost produs de industria sovietică denumită 8K67 și a primit numele de la NATO de SS-9 Scarp, potrivit Wikipedia.org.

Versiunea modernă R-36M a primit codul DIA: SS-18 și NATO: Satan. Aceasta rachetă a fost văzută de unii analiști americani că ar oferi avantajul Uniunii Sovietice să realizeze prima lovitura termonucleară asupra Statelor Unite în special din cauza greutăți mari a încărcături de luptă și numărul mare de vehicule de reintrare independente MIRV.

Înainte de destrămarea URSS, existau nu mai puțin de 308 de rachete gata să fie lansate. Numărul acesta s-a redus în anii următori.

Mai multe articole despre:
Satan racheta balistica intercontinentala