MENIU

700 de militari ruși au pătruns pe teritoriul Ucrainei

Aproximativ 700 de militari ruşi au pătruns luni pe teritoriul Ucrainei, acuză Administraţia prooccidentală de la Kiev. "Luni dimineaţă, două grupuri de militari ai Federaţiei Ruse au traversat frontiera, intrând în Ucraina", afirmă Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

"Fiecare grup era format din 300 - 350 de militari", adaugă oficialul ucrainean, precizând că Rusia încearcă astfel să îi ajute pe insurgenţii proruşi, scrie mediafax.ro.

Ucraina și țările occidentale acuză de mai multe luni Rusia că a desfășurat trupe regulate în estul acestei țări, afectat de un conflict armat cu rebelii proruși soldat cu peste 4.800 de morți de la izbucnirea sa în aprilie 2014, scrie agerpres.ro.

Potrivit ultimelor estimări ale Kievului, peste 8.500 de soldați ai armatei ruse se aflau în Estul separatist la mijlocul lunii ianuarie. Rusia a negat întotdeauna orice implicare în conflictul din statul vecin.

Spital lovit de rachete

Un spital a fost lovit luni de un tir de rachete în centrul orașului Donețk, în estul separatist al Ucrainei, au informat jurnaliști AFP aflați la fața locului. În bombardament au fost rănite șase persoane — un medic și cinci pacienți, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență al 'republicii' separatiste Donețk, scrie agerpres.ro

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat, într-un discurs susținut duminică în Piața Independenței din Kiev, că autoritățile ucrainene vor încerca în curând să recâștige controlul asupra întregului Donbas — zonă minieră din estul Ucrainei, incluzând regiunile Donețk și Lugansk, cele două fiefuri ale separatiștilor proruși.

Iuri Biriukov, unul dintre consilierii lui Poroșenko, a declarat duminică dimineață că unitățile ucrainene dislocate la nord de Donețk au deschis, la ordin, foc masiv asupra pozițiilor rebelilor. Multe din aceste poziții se află însă chiar în zone rezidențiale, după cum a relatat presa ucraineană.

Mai multe articole despre:
Ucraina militari ruşi