MENIU

150 de militari americani au sosit în Lituania

Militarii americani, alături de cei polonezi, în cadrul unui exerciţiu

O companie de 150 de militari din cadrul Brigăzii 173 Aeropurtate a forţelor americane a sosit în Lituania, unde a fost primită, sâmbătă dimineaţa, la baza aeriană de la Siauliai (nord), a constatat un fotograf AFP.

Militarii americani vor fi staţionaţi în Lituania cel puţin până la sfârşitul anului, potrivit Ministerului lituanian al Apărării, în urma deciziei Washingtonului de a-şi spori angajamentul în contextul tensiunilor cu Rusia privind Ucraina.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a salutat sosirea forţelor americane ca pe o "măsură de disuasiune" în regiune, în care temerile în domeniul securităţii au crescut, ca urmare a agravării crizei din Ucraina.

"În această situaţie, vedem care ne sunt adevăraţii prieteni şi cine vine să ne ajute", a declarat Grybauskaite pentru presă, după aterizarea militarilor americani.

"Dacă vreunul dintre invitaţii noştri este rănit, acest lucru va însemna deschiderea unei confruntări nu doar cu Lituania, ci şi cu Statele Unite", a adăugat ea.

Washingtonul a anunţat marţi mobilizarea, în vederea unor exerciţii în Polonia şi în statele baltice, a 600 de militari, un gest adresat aliaţilor săi din cadrul NATO, îngrijoraţi de acţiunile Moscovei în Ucraina.

O unitate de 130 de oameni a sosit deja, miercuri, în Polonia, iar alta a debarcat vineri în Letonia. Un număr similar de militari americani este aşteptat luni în Estonia.

Anunţând, marţi, la Washington, trimiterea de trupe în ţările vecine Ucrainei şi Rusiei, contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a precizat că este vorba despre operaţiuni "bilaterale" din partea Statelor Unite şi nu despre exerciţii NATO. El a notat că niciun membru al Alianţei Nord-Atlantice nu a exprimat vreo reticenţă.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina SUA Polonia militari Letonia Estonia