MENIU

100 de oameni ucişi în Irak, într-un atac sinucigaş al Statului Islamic

Peste 100 de oameni au murit în Irak, în urma unui atac sinucigaş cu o maşină-capcană, revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Atacul i-a vizat pe musulmanii şiiţi şi a avut loc vineri, într-o piaţă aglomerată din Khan Bani Saad, oraş situat la 30 km de Bagdad, în timpul unei manifestaţii de sărbătorire a sfârşitului Ramadanului, relatează Gândul. (sic!)

Gruparea Stat Islamic, care controlează porţiuni importante din nordul şi vestul Irakului, a revendicat atacul asupra oraşului Khan Bani Saad, spunând că ţinta au fost musulmanii şiiţi, confesiune aflată în conflict cu partea sunnită a Islamului, conform Reuters.

Mulţimea furioasă în urma atacului a distrus alte maşini aflate la locul exploziei, în timp ce părţi ale cadavrelor au ajuns până pe clădirile din împrejurimi, conform relatărilor poliţiei.

Atacul a fost devastator, câteva clădiri fiind dărâmate. „Unii oameni foloseau cutii pentru legume ca să adune resturile copiilor”, a spus un şef al Poliţiei irakiene.

Guvernul provinciei Diyala a declarat doliu timp de 3 zile şi a decis închiderea tuturor parcurilor şi locurilor publice de agrement, pentru a preveni alte atacuri.

Gruparea Stat Islamic a anunţat pe Twitter că atacul a venit ca răzbunare pentru uciderea unor musulmani sunniţi din Hawija, oraş din nordul Irakului, şi că atentatorul sincuigaş avea asupra sa 3 tone de explozibil.

Autorităţile irakiene considerau la începutul anului că au preluat controlul acestei provincii de la Statul Islamic, însă insurgenţii sunt încă activi în regiune.

Mai multe articole despre:
Irak atac sinucigaş stat islamic 100 de morţi