MENIU

10 lucruri distractive de făcut în Sofia, Bulgaria

Sofia nu este un oraș care să se regăsească în mod obișnuit pe lista de obiective turistice europene, deși există multe lucruri de făcut, de la plimbări prin acest vechi oraș roman și vizitarea atât a ruinelor, cât și a siturilor arheologice, până la a mânca mâncare tradițională gustoasă sau a te bucura de scena în plină expansiune a berii artizanale. 

Cele mai distractive lucruri de făcut în Sofia, Bulgaria

 

Haideți să trecem la treabă și să aruncăm o privire asupra celor mai bune lucruri pe care le puteți face în Sofia în călătoria dumneavoastră! 

 

SFAT: Pentru a putea explora Sofia din plin, călătoria cu mașina este o variantă mai mult decât potrivită, întrucât veți avea flexibilitate și veți putea ajunge mult mai ușor dintr-un punct în altul. 

 

De ce să țineți cont dacă mergeți cu mașina?

 

Vigneta si taxele de drum

 

În Bulgaria drumurile sunt supuse taxelor. Taxa de drum vine sub formă de vignetă. 

 

De câțiva ani încoace vigneta pentru Bulgaria poate fi achiționată online. Procesul este extrem de facil. Trebuie doar să furnizați câteva detalii despre vehiculul și călătoria dumneavoastră precum: datele vehiculului, durata și începutul călătoriei, numărul de înmatriculare a vehiculului și modalitatea de plată. 

 

Odată achitată taxa de drum pentru Bulgaria, călătoria dumneavoastră poate începe imediat și puteți utiliza drumurile expres și autostrăzile fără restricții!


Echipamentul de siguranță

Asigurați-vă că aveți la bord echipamentul de siguranță obligatoriu, cum ar fi trusa medicală, trusa de prim ajutor, triunghiurile de avertizare și vestele reflectorizante, care pot fi obligatorii în unele țări.

 





Înmatricularea și documentele vehiculului

 

Verificați în prealabil dacă mașina dumneavoastră are toate documentele necesare valabile și în regulă. Acest lucru include asigurarea, actul de înmatriculare și inspecția tehnică periodică (ITP), dacă este necesară.




Să revenim acum la ce puteți face în Sofia.

 

  1. Faceți turul pietonal gratuit 

 

Un mod excelent de a vă începe timpul în Sofia este să luați unul dintre tururile gratuite de mers pe jos de 2 ore oferite de Free Sofia Walking Tour. În timpul verii, Free Sofia Tour funcționează de patru ori pe zi, la orele 10:00, 11:00, 14:00 și 18:00. Pe lângă turul standard de vizitare a obiectivelor turistice, au început să ofere și tururi în limba spaniolă, precum și un tur axat pe istoria poporului evreu din Sofia.

 

Turul este operat de o organizație non-profit, așa că nu costă nimic și sunteți bineveniți să lăsați o donație la final pentru ghid.

 

  1. Faceți o excursie de o zi din Sofia

 

Bulgaria are mult mai multe de oferit decât Sofia și este renumită în special pentru că are situri antice și o natură uimitoare. Iată cele trei lucruri pe care le puteți face ca excursii de o zi din Sofia pentru a adăuga puțină varietate călătoriei dumneavoastră:

 

  • Turul Lacurilor Rila și al Mănăstirii Rila din Sofia - Mănăstirea Rila este unul dintre obiectivele turistice de top din întreaga țară, iar acest tur nu numai că vă duce la mănăstire, dar vă arată și o parte din faimoasa natură bulgară.
  • Plovdiv și Koprivshtitsa Full-Day Tour din Sofia - Plovdiv este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și o excursie populară de o zi (la doar 2 ore de Sofia). Acesta este cel mai bine cotat tur pe care îl puteți face și care include Plovdiv.
  • Excursie de o zi întreagă la stâncile Belogradchik din Sofia - Aceste formațiuni stâncoase din Munții Balcani au fost nominalizate pentru cele 7 noi minuni naturale ale lumii. Vă puteți petrece întreaga zi explorându-le!

 

  1. Descoperiți fosta baie din Sofia, acum muzeu

 

Cunoscut sub numele de Băile minerale centrale din Sofia, acest loc a fost cândva principalul loc social de vizitat în oraș. 

 

Astăzi, această clădire istorică găzduiește Muzeul de Istorie din Sofia, care are o bogată istorie, deoarece Sofia este un oraș atât de vechi! Veți găsi exponate despre preistorie, antichitate, Evul Mediu, până în epoca modernă. Dacă doriți să apreciați istoria orașului, nu ezitați să intrați. 

 

  1. Bucurați-vă de scena locală a berii artizanale

 

Există o serie de beri artizanale excelente fabricate în Bulgaria, cum ar fi Stolinchno Pale Ale. Puteți obține această bere la o serie de restaurante și baruri diferite, deși există două locuri excelente pentru a savura bere în Sofia.

 

  • Vitamin B - Acest mic bar situat pe o stradă laterală are o selecție uriașă de beri, precum și câteva locuri pentru a sta afară și a vă bucura de soare.
  • Kanaal - O mulțime de beri bune la robinet și, mai mult decât atât, are o mică grădină frumoasă unde puteți sta afară.

 

  1. Gustați vinuri bulgare

 

Bulgaria este renumită și pentru vinul său, deoarece strugurii adoră să crească pe vremea însorită a țării. Sofia are o serie de diferite tururi de degustare a vinurilor, dacă doriți să obțineți mai multe informații de la un expert

 

  1. Vizitați Catedrala Alexander Nevsky

 

Cu siguranță cel mai faimos obiectiv din întregul oraș, Catedrala Alexander Nevsky este un exemplu uimitor de biserică ortodoxă răsăriteană. Trebuie neapărat să ntrați pentru o experiență bisericească întunecată și intimă, cu tavane uimitoare și sculpturi incredibile.

 

  1. Mergeți pe principala stradă pietonală, Bulevardul Vitosha

 

Există atât de multe magazine și locuri de mâncat pe Bulevardul Vitosha, principala stradă pietonală din Sofia. Puteți vedea Muntele Vitosha, cel mai mare munte care domină Sofia. 

 

Veniți aici să vă plimbați în sus și în jos pe stradă, să faceți cumpărături, să vă opriți pentru o bere la o cafenea și să vă plimbați pe lângă diferite biserici.

 

  1. Faceți o drumeție pe Muntele Vitosha

 

Apropo de Vitosha, puteți urca cu telescaunul până în vârf și coborî pe jos. În timpul iernii, este posibil să mergeți și la schi. De asemenea, puteți vedea cea mai mare cascadă de pe munte, Boyana Waterfall. Există și o mănăstire situată pe munte, în cazul în care nu puteți ajunge la Mănăstirea Rila.

 

  1. Comandați mâncare tradițională bulgară

 

O mare parte din mâncarea din Bulgaria este ca o variantă unică a mâncărurilor tradiționale din țările vecine, cum ar fi Grecia sau Turcia. Bulgaria este renumită în special pentru vinul și roșiile sale și este o țară care consumă foarte multă carne. Iată câteva alimente care merită încercate în timpul călătoriei tale la Sofia.

 

  • Salata Shopska - Asemănătoare cu o salată grecească, dar cu brânză bulgară în loc de feta. Are roșii, castraveți, măsline, brânză albă și pătrunjel. 
  • Supa Tarator - Această supă rece este pe bază de iaurt și este un antreu excelent înainte de a lua prânzul.
  • Carne - În general, există o mulțime de opțiuni pentru persoanele cărora le place să mănânce carne. Puteți merge la Skara Bar pentru o gamă largă de grătare însoțite de cartofi.
  • Mish mash - O opțiune prietenoasă pentru vegetarieni! Mish mash are un gust mai bun decât pare și este oferit în multe restaurante tradiționale.
  • Pâine prăjită cu feta și gem - O mâncare populară bulgară pentru micul dejun, probabil că aș putea mânca asta la kilogram!
  • Banitza - O altă mâncare prietenoasă cu vegetarienii, această gustare populară este de obicei făcută cu aluat de patiserie, spanac și/sau brânză feta.

 

  1.  Vizitați a doua cea mai mare sinagogă din Europa

 

Bulgaria avea 50.000 de evrei înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, dintre care 80% se aflau în Sofia. Unul dintre cei mai faimoși regi din istoria Bulgariei, Boris al III-lea, a cerut amânări pentru a evita deportarea populației evreiești. Populația totală de evrei din Bulgaria a fost salvată, iar mulți dintre ei s-au expatriat în Israel. Din acest motiv, puteți vizita a doua cea mai mare sinagogă din Europa din Sofia, care este ca sora mai mică a celei din Budapesta.

 

Pe scurt 

 

Orașul Sofia din Bulgaria există încă de pe vremea romanilor, ceea ce îi oferă numeroase comori istorice de care se poate bucura fiecare turist care îi trece pragul. Sperăm că acest ghid vă va fi de ajutor, inspirându-vă cu ce puteți să faceți în Sofia. 

 

Mai multe articole despre:
sofia bulgaria turism bulgaria