MENIU

Șeful bazei aeriene anti-ISIS din Turcia, ARESTAT

Comandantul turc al bazei aeriene Incirlik, unde se află trupe americane şi NATO, a fost arestat pentru complicitate la lovitura de stat din Turcia, a declarat duminică un oficial guvernamental pentru Reuters, notează News.ro. 

Generalul Bekir Ercan Van a fost reţinut, a precizat oficialul. .

Operaţiunile de la baza aeriană Incirlik au fost suspendate, în urma închiderii spaţiului aerian folosit pentru misiuni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, într-un comunicat.

.........................................

Baza aeriană Incirlik, unde se află unităţi NATO şi americane, a fost izolată, iar alimentarea cu energie electrică a fost sistată, a anunţat Consulatul SUA din Turcia, citat de CNN Turk. O confirmare a venit și din partea SUA. Armata americană şi-a suspendat raidurile împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria şi Irak lansate de la baza sa din sudul Turciei, a anunţat Pentagonul citat de AFP, scrie news.ro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă după tentativa de lovitură de stat.

Stoltenberg a precizat că informaţia i-a fost furnizată de comandantul suprem al Alianţei, generalul american Curtis Scapparrotti, relatează News.ro.

"El confirmă că tot personalul şi toate unităţile NATO din Turcia sunt în siguranţă şi securizate", a anunţat oficialul pe Twitter.

El a salutat şi "susţinerea puternică arătată de oameni şi de toate partidele politice faţă de democraţie şi de Guvernul ales democratic al Turciei".

Forţele SUA folosesc baza aeriană Incirlik pentru a lansa raiduri împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

 

Operaţiunile de la baza aeriană Incirlik au fost suspendate, în urma închiderii spaţiului aerian folosit pentru misiuni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, într-un comunicat.

Forţele americane “îşi ajustează operaţiunile de zbor în cadrul campaniei de contracarare a ISIS pentru a minimaliza efectele asupra campaniei”, a precizat el, sugerând că misiunile împotriva jihadiştilor ar putea fi lansate de la alte baze.

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, dar generatoarele au permis funcţionarea normală a echipamentelor, astfel încât zborurile să poată fi reluate imediat după redeschiderea spaţiului european, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Oficialii americani lucrează cu turcii pentru a relua operaţiunile europene cât mai rapid posibil”, a explicat Cook.

Autorităăţile turce au suspendat funcţionarea bazei Incirlik sâmbătă, după tentativa de lovitură de stat.

Statele Unite folosesc Incirlik pentru a lansa bombardamente asupra ţintelor ISIS din Siria şi Irak. SUA au lansat drone, avioane Prowler şi aeronave A-10 de la bază.

Washingtonul are circa 2.200 de militari şi angajaţi civili în Turcia, care este membră NATO şi un partener regional crucial. Circa 1.500 dintre ei se află la Incirlik.