MENIU

Indicele ROBOR la 3 luni, aproape pragul psihologic de 6%. Ce măsuri ia guvernul

Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru plata creditelor. Foto/Arhivă

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,93% pe an, de la 5,90% pe an în şedinţa precedentă, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Un nivel mai ridicat a fost înregistrat pe 29 ianuarie 2013, atunci ajungând la 5,94%. 

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 6,06% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,29% pe an de la 6,26% pe an, miercuri.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Capcana amânării plății ratelor. Cum pot dovedi românii că au cheltuieli cu 25% mai mari decât anul trecut?

Ministrul Finanțelor a declarat că românii care au cheltuieli mai mari cu 25% anul acesta, comparativ cu 2021, vor avea posibilitatea de a-și amâna plata ratelor. Totuși, ministrul nu a explicat concret cum anume pot dovedi românii creșterea cheltuielilor cu 25%.

Rate și dobânzi mai mari pentru românii care cer amânarea ratelor la bancă - ROBOR înregistrează record după record

Românii care vor decide să amâne plata ratelor vor plăti mai mult, iar dobânzile vor fi mai mari. Este avertismentul specialiștilor în domeniu, care spun că cei care vor cere o amânare vor alimenta și mai mult inflația pentru că vor folosi acești bani pentru consum.

Facturile la energie cresc din nou, în plină criză! Noul tarif este chiar și de peste 2 ori mai mare 

Furnizorii din energie cresc din nou tarifele, în plină criză. Mai multe companii mari și-au anunțat clienții că prețurile vor crește în perioada următoare. În unele cazuri, noul tarif este chiar și de peste 2 ori mai mare decât cel actual.