MENIU

Experții FMI, îngrijorați de noile taxe: ar trebui să fie eliminate scutirile actuale

FMI, îngrijorat de noile taxe

Anunț crucial al Fondului Monetar Internațional. Experții FMI sunt îngrijorați de noile taxe pregătite de Guvern. Înainte de a schimba cota unică cu un impozit progresiv, ar trebui să fie eliminate scutirile de taxe actuale, au transmis aceștia. La finalul unei vizite de două săptămâni, specialiștii FMI vor prezenta concluziile.

„Eforturile de modernizare a administrației fiscale trebuie să continue. Totuși, acestea nu vor fi suficiente pentru a scădea inflația”, a spus șeful misiunii FMI în România - Jan Kees Martin.

Acesta a susținut, vineri, o conferinţă de presă, la finalul vizitei Misiunii de consultare a FMI pe Articolul IV, la Banca Naţională a României.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a primit, joi, la Palatul Victoria, delegația Fondului Monetar Internațional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulțumi reprezentanților Fondului pentru asistența tehnică și financiară de care a beneficiat țara noastră în toți acești ani.

Premierul Nicolae Ciucă a apreciat evaluările pozitive ale misiunii Fondului Monetar Internațional, precum și îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor și asigurării unei creșteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european și internațional de efectele crizelor recente.

,,M-am bucurat să văd că evaluările evidențiază creșterea economică obținută de România în condițiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte și ne oferă încrederea pentru a continua reformele și politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă și eficientă", a subliniat premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile autorităților, în conjunctura  geo-politică și economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiații din Ucraina și de a crește reziliența economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naționale și regionale. În acest context, șeful Executivului a evidențiat importanța pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securității alimentare și investițiilor destinate creșterii capacității de a produce energie electrică din resurse regenerabile și exploatării gazului din Marea Neagră.

,,România are capacitatea și dorința de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investițiile în noi capacități de producție energetică, precum și exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independența energetică a României și ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei", a declarat premierul.

 

Mai multe articole despre:
fmi anunt taxe