MENIU

Noile modificări la Codul rutier se aplică de astăzi. Ce trebuie să ştie toţi şoferii

Lucrările de pe drumurile publice trebuie să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, se arată în document.

"Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoţită pe timpul nopţii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare".

Până ieri, în Codul rutier nu se făcea nicio precizare cu privire la semnalizarea luminoasă pe timp de noapte a lucrărilor executate pe drumurile publice. Concret, actul normativ dispunea doar că "semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare".

În expunerea de motive ce a însoţit Legea nr. 93/2016 în forma sa de proiect era explicat că, în ceea ce priveşte accidentele de ciculaţie, în România se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană, una dintre cauze fiindsemnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor de pe drumurile publice.

"Peste 2.000 de oameni mor anual în accidente de circulaţie în România, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană. (...) Starea tehnică deficitară a drumurilor, calitatea slabă a materialelor utilizate la efectuarea de reparaţii curente, precum şi semnalizarea precară a lucrărilor de reparaţii reprezintă, ca altele, tot atâtea cauze favorizante în producerea accidentelor de circulaţie. Considerăm că siguranţa participanţilor la trafic trebuie să primeze în lipsa acută de infrastructuri moderne,impunându-se iluminarea continuă pe timp de noapte a lucrărilor care se execută pe drumurile publice", scria în documentul menţionat.

În altă ordine de idei, semnalizarea şi amenajările rutiere necesare pe drumurile publice trebuie asigurate de către administratorul drumului în cauză, acestea fiind efectuate doar în baza unui aviz al poliţiei rutiere.

 

Mai multe pe avocatnet.ro.

Mai multe articole despre:
soferi amenzi Noul Cod Rutier