MENIU

Ia românească, inclusă de UNESCO în patrimoniul imaterial al umanităţii

Arta iei românești a fost introdusă joi, de Ziua Națională a României, în lista patrimoniului imaterial al umanității. Comitetul interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului imaterial a apreciat că arta cămășii cu altiță reprezintă un element de identitate culturală în România și Republica Moldova și are un rol important în consolidarea dialogului între comunități.

Ţara noastră a mai fost inclusă joi în această listă și cu tradiția de creștere a cailor de rasă lipițană, alături de alte șase țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, potrivit Radio România Actualități.

 

La Opera Națională din București a avut loc joi seară spectacolul multimedia "Povestea iei", care a fost prezentat în premieră absolută la Paris, la sediul UNESCO, pe 23 noiembrie.

 

„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, arată aceasta într-un comunicat transmis Agerpres.

Mai multe articole despre:
ia ia romaneasca ie unesco patrimoniu