MENIU

Afacerea de succes a Securității: contrabanda controlată cu casete video. Ce rol a jucat Irina Margareta Nistor?

Securitatea, serviciul secret și poliția politică a regimului comunist, a fost implicată în cele mai dubioase afaceri, încă din vremea lui Gheorghiu Dej, dar în special în "Epoca de Aur" a lui Ceaușescu. Ca afaceri majore, făcute însă la ordinul și în beneficiul partidului comunist, au fost emigrarea pe bani a evreilor și etnici germani, traficul de arme și chiar stupefiante sau vânzarea de copii prin adopțiile către occident. În paralel, securiștii și-au dezvoltat propriile aranjamente, cu iz de bișniță, de pe urma căreia instituția era principalul beneficiar. Așa s-a ajuns, în anii \"80, la contrabanda cu casete video, controlată complet de Securitate, arată publicația Matca Literară într-un documentar semnat de Liviu Tofan și Stejărel Olaru.

Securitatea era o instituție profund coruptă. Daunele colaterale în sens ideologic nu o mai preocupau la acel moment. Securiștii se chiverniseau pentru viitor. Fenomenul casetelor video a fost, probabil, și un indicator al descompunerii regimului ceaușist, arată autorii documentarului.

 

fenomenul video al anilor 1980 a fost interpretat în cele mai diverse feluri. Era o supapă, credeau cei mai mulți, o supapă pe care Securitatea o tolera având în vedere starea de profundă nemulțumire a populației din cauza condițiilor de trai extrem de grele – alimente pe cartelă, frigul ucigător din case iarna, întreruperea curentului electric, cozile uriașe la orice, de la carne la benzină și hârtie igienică.

S-a speculat cu privire la caracterul subversiv al fenomenului, de subminare a regimului comunist prin expunerea în masă a românilor la calitatea vieții occidentale etalată în acele filme, la bunăstarea și libertatea oamenilor din „capitalismul putred“. Admirând clandestin acele imagini ca de vis, participanții „la video“ aveau impresia că dau cu tifla regimului și „fentează“ Securitatea.

 

Părea că regimul nu mai era capabil să controleze situația, să se impună și să aplice măsuri drastice împotriva fenomenului video. Doar că, pentru așa ceva, regimul depindea de Securitate în primul rând. Iar Securitatea – ne referim la un grup restrâns de ofițeri superiori din departamentul de spionaj al Securității, cu poziții de putere și control excepționale – avea socotelile ei. „Epoca de aur“ s-a dovedit, pentru unii, realmente aurită.

Afacere privată a Securității – se explică relativ simplu. A fost privată pentru că, la prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare, un „particular“, cum se spunea. Și s-a produs în locuința lui. O locuință ceva mai mare, e drept: o vilă din zona Dorobanți-Floreasca, aproape de cartierul Primăverii al nomenclaturii comuniste și la doi pași de reședința lui Nicolae Ceaușescu.

CITEȘTE AICI DOCUMENTARUL DESPRE CASETE VIDEO