MENIU

Sărbătoare cruce cu roșu în calendarul ortodox, în data de 10 mai

Sarbatoare

În data de 10 mai este sărbătoare uriașă în calendarul ortodox din țara noastră.

Sărbătorile zilei:

Ortodoxe
Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. Simon Zilotul

Greco-catolice
Sf. ap. Simon Zelotul

Romano-catolice
Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic

10 mai, Izvorul Tămăduirii. Ce trebui să faci în această zi, pentru a avea noroc tot anul?


Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii are loc în vinerea din Săptămâna Luminată, prima săptămână după Învierea Domnului, fiind în strânsă legătură cu Sărbătoarea Sfintelor Paşti.

Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului şi aminteşte de Vinerea Mare, când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a vărsat multe lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, iar acum ni se arată ca izvor de nădejde şi de vindecare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma mică.

* Sfânta Icoană a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, aflată în apropiere de Ploieşti, datează din secolul al XVI-lea. A fost adusă din Siria şi dăruită aşezământului de la Ghighiu de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, la 25 februarie 1958.

Tradiții norocoase împlinite în Vinerea din Săptămâna Luminată

Ierarhul sirian, aflat într-o vizită în România, în calitate de reprezentant al Patriarhiei Apostolice din Antiohia, a dăruit patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Justinian (1948-1977), o icoană a Maicii Domnului, veche de peste patru sute de ani şi vestită prin minunile ei.

Patriarhul a hotărât ca această sfântă icoană să fie aşezată în Mănăstirea Ghighiu. Drept aceea, episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, însoţit de episcopul-vicar al Patriarhiei, Teoctist Botoşăneanul (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, 1986-2007), a făcut o vizită la Mănăstirea Ghighiu, unde a depus darul de mare preţ.

* Sfântul Simon era de neam din Cana Galileii, cunoscut Domnului Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana era destul de aproape de Nazaret, acolo unde Şi-a petrecut copilăria şi tinereţea Mântuitorul.

Sfântul Simon a fost mirele din Cana Galileii, la nunta căruia Iisus a săvârşit prima minune, prefacerea apei în vin.

"Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat şi Iisus cu ucenicii acolo, unde, neajungându-le vinul, Domnul a prefăcut apa în vin. Mirele, văzând o minune ca aceea, îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi, lăsându-şi nunta şi casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit 'Zilotul', adică râvnitor". (Vieţile Sfinţilor)

După Cincizecime (Pogorârea Duhului Sfânt), Sfântul Apostol Simon, unul dintre cei doisprezece Apostoli, a propovăduit Evanghelia în Africa.

"După aceea, fiind în Britania şi luminând pe mulţi prin cuvântul Evangheliei, a fost răstignit de cei necredincioşi şi s-a sfârşit prin pătimirea cea de un chip cu a lui Hristos". (Vieţile Sfinţilor) (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.manastireaghighiu.ro)

Mai multe articole despre:
sarbatoare calendar ortodox