MENIU

Zi decisivă: intră sau nu România în Spațiul Schengen? Ministrul austriac de Interne nu cedează: Vom vota "împotrivă" - LIVE TEXT

Delimitarea spațiului Schengen (Profimedia)

Ministrul de Interne din Austria a declarat că nici in 3 luni, nici în 6 nu va vota favorabil pentru intrarea României în Schengen. „Până nu se rezolva problema migrației în Austria, nu contează dacă România sau Bulgaria sunt despărțite de o frontieră Schengen sau nu”, a spus oficialul austriac.

UPDATE 15:45 - Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.

UPDATE 15:06 - Germania și Luxemburg amenință cu blocarea intrării Croației în Schengen, din cauza tensiunilor privind aderarea celor trei state.

Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la un consens pe tema aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen şi au trecut la negocieri separate, bilaterale, scrie pe Twitter jurnalistul Jack Parrot, corespondent cu experienţă la Bruxelles.

 

UPDATE 14:45 - Cât pierde România lunar în afara Spațiului Schengen.

România pierde lunar o sumă uriașă de bani din cauza problemelor cauzate de neapartenența la Spațiul Schengen. Un om de afaceri român atrage atenția asupra acestei probleme. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, susține, în baza unei analize realizată de o companie de consultanță, că fiecare lună de întârziere în aderarea României la Schengen înseamnă minimum 200 de milioane de euro mai puțin la Produsul Intern Brut al țării. În același context și președintele Consiliului Național al IMM-urilor susține că și transportatorii care stau la vamă cu zilele sunt afectați. El susține că există un cost pentru fiecare transport de minimum 200 de euro în plus, din cauza neintrării României în Schengen. 

UPDATE 12:54 - Ylva Johansson: Mă aştept să avem un drum clar pentru România şi Bulgaria spre Schengen.

„Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen”, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

UPDATE 11:39 - Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen. 

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

UPDATE 11:27 - Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune că ezitările privind acceptarea României, Bulgariei şi Croaţiei în Schengen sunt doar de ordin politic.

„Croația, Bulgaria și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Schengen. Au făcut tot ceea ce noi le-am cerut. Au făcut chiar mai mult decât le-am cerut noi să facă. Au bifat toate cerințele și sunt pregătite. Cele câteva ezitări care mai există sunt politice și subminează două chestiuni foarte clare: extinderea spațiului Schengen ne face mai puternici, nu mai slabi. În al doilea rând, extinderea spațiului Schengen înseamnă controale mai multe și mai bune, nu mai slabe. Sper că bunul simț și mințile deschise să câștige și să avem o decizie dacă nu astăzi, atunci în câteva zile”, a afirmat Margaritis Schinas.

UPDATE 11:25 - Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut cea mai dură intervenție în umilința pe care ne-a provocat-o Austria în scandalul iscat în jurul intrării României în Spațiul Schengen. „Minciuni și absurdități încremenitoare, calcă România pentru că poate!”, asta a spus celebrul jurnalistul. 

„Ce fac acum cancelarul Nehammer și partidul său înseamnă, peste jignirea și desconsiderarea României, o lovitură de stat împotriva Uniunii Europene, statul fiind Austria. Comportamentul de Sturmbannführer SS al lui Nehammer, cel care, cu o privire sticloasă, mitraliind cu minciuni și absurdități încremenitoare, calcă România în picioare pentru că poate, este un mesaj de susținere pentru neonaziștii Reichsbürger. Care tocmai au încercat o lovitură de stat cu asasinate plănuite și ocuparea Parlamentului în Germania. Și pentru întreaga extremă dreaptă xenofobă, anti-U.E., antidemocrație, pro-Putin din Europa. Și un omagiu adus lui Jörg Haider, nazistul care, în urmă cu câțiva ani, a ajuns cu partidul său la guvernare, Austria suportând sancțiuni U.E. pentru asta. Să ne amintim că Hitler a fost austriac? Consecințele pentru unitatea europeană încep deja să apară. Bulgaria anunță că, dacă nu va fi primită, va boicota toate hotărârile pe care U.E. le va lua de acum înainte în problema migranților”, este mesajul transmis de jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

UPDATE 11:23 - Ministrul de Interne din Germania spune că nu înțelege decizia austriecilor.

UPDATE 11:21 - Gerhard Karner a declarat că Austria nu susține intrarea României în Schengen.

UPDATE 10:57 - Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat joi, înaintea începerii ședinței Consiliului JAI privind aderarea României la spațiul Schengen, că Austria își menține în continuare opoziția dar că există mai multe variante de compromis.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este \"\"un apel de urgenţă\"\" către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Potrivit ordinii de zi, ședința începe la ora 11:00 (ora României) chiar cu discuția legată de aderarea celor 3 state la spațiul Schengen. 

"Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință.

Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice", se arată în programul reuniunii, ce poate fi consultat în original AICI.

Alte puncte importante pe ordinea de zi se referă la "azil și migrație", precum și la "agresiunea Rusiei împotriva Ungariei".

CARE SUNT SCENARIILE PRIVIND ROMÂNIA 

În condițiile în care, cu câteva ore înainte de reuniunea Consiliului JAI, cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că țara sa dorește amânarea aderării României și Bulgariei pentru primăvara anului viitor, oficialii români au sugerat o serie de scenarii.

ADERAREA EFECTIVĂ ÎN A 2-A JUMĂTATE A ANULUI VIITOR- România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen împreună în a doua parte a anului viitor, atunci când Spania va deţine preşedinţia Consiliului UE, ceea ce ar însemna ca votul să aibă loc acum, dar cele 2 ţări să fie supuse unor demersuri suplimentare pentru securizarea frontierelor, a declarat miercuri, pentru Agerpres, eurodeputatul S&D Victor Negrescu.

ABȚINEREA DE LA VOT SAU SCHIMBAREA OPȚIUNII ÎN ULTIMA CLIPĂ O variantă sugerată de europarlamentarul Siegfried Mureșan ar fi abținerea, „care ne ajută, noi dorim sa aderăm. Da, este o soluție (abținerea, n.red.)”, la votul pentru aderarea României la Schengen, a explicat Mureșan într-o intervenție la Realitatea Plus. Acesta a subliniat că se lucrează încă la convingerea Austriei, astfel încât votul să fie unanim favorabil.

Premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei, discuție despre aderarea României la Schengen, înainte de votul din 8 decembrie

ALTE SCENARII  Tot într-o interveție la Realitatea Plus, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a afirmat că în cazul respingerii integrării României în spațiul Schnegen mai există și alte variante, dar a precizat că nu le poate devoala atât timp cât ținta principală este obținerea unui acord la reuniunea de joi.

Mai multe articole despre:
consiliu JAI schengen romania austria bulgaria