MENIU

Zi liberă pentru elevii din Capitală înainte de REFERENDUM

Pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educaţiei, elevii din Capitală nu vor învăţa, anunţă ISMB, precizând că pe 8 octombrie, unităţile de învăţământ în care vor fi secţiile de votare pentru Referendum vor decide dacă programul de curs va fi modificat sau nu, pentru a amenaja sălile de cursuri.

Vineri, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educaţiei este zi liberă în Bucureşti pentru elevi, prin contractul colectiv de muncă unic încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.

“În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ unităţile de învăţământ vor marca prin activităţi specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului. În Municipiul Bucureşti, prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor şcolare, în cadrul comisiilor paritare, ziua de 5 Octombrie a fost declarată nelucrătoare”, se arată în contractul încheiat între MEN şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.

De asemenea, unităţile de învăţământ în care vor fi instalate secţii de votare pentru Referendumul din 7 octombrie ar putea să-şi modifice programul în ziua de luni, 8 octombrie, pentru a pregăti sălile pentru cursuri.

“Unităţile de învăţământ prin consiliile de administraţie vor lua decizia modificării programului de curs astfel încât să se desfăşoare ore, chiar dacă reduse ca timp, şi să nu mai fie nevoiţi să recupereze”, a declarat Mariana Manea, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, notează Mediafax.ro. 

Anul școlar 2018 - 2019 are 34 de săptămâni. Elevii din clasa a XII-a vor încheia cursurile cu două săptămâni mai devreme. Elevii clasei a VIII-a încheie cursurile în 7 iunie, cu o săptămână mai devreme.

Cursurile au început în 10 septembrie 2018. Primul semestru se încheie în 1 februarie 2019.

Prima vacanță pentru elevii din învățământul primar și pentru cei din învățământul preșcolar va fi în 27 octombrie și se va încheia în 4 noiembrie.

VACANŢĂ OCTOMBRIE 2018. Vacanţele şcolare

Prima vacanță pentru elevii din celelalte clase va fi cea de iarnă și începe în 22 decembrie, durând până în 13 ianuarie.

Elevii se întorc la școală în 14 ianuarie urmând să ia o nouă vacanță în 2 februarie 2019. Va fi o vacanță intersemestrială până în 10 februarie 2019.

VACANŢĂ OCTOMBRIE 2018. Semestul al doilea începe în 11 februarie.

În 20 aprilie începe vacanța de primăvară. Va fura până în 5 mai 2019. Din 6 mai până-n 14 iunie urmează iar cursuri, iar din 15 iunie elevii intră în vacanța de vară.

Schimbare fără precedent în calendarul şcolar. Când se închid şcolile şi grădiniţele 

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Programul „Şcoala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

Desfășurarea programului „Şcoala Altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Lucrările scrise semestriale vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare.

Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență (intemperii, epidemii, calamități) nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare.

Calendarul evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare şi atestare a calificării profesionale şi a competenţelor, precum şi calendarul admiterii la liceu se vor aproba prin ordin al ministrului Educaţiei naţionale.

 
 
Mai multe articole despre:
elevi liber zi liberă REFERENDUM 2018