MENIU

Zece luni de la "mineriada" din 10 august 2018, zero vinovați, dar șefii avansați

Zece luni s-au împlinit de la cea mai violentă reprimare a unei manifestații de după mineriade. După zece luni de la evenimentele din Piața Victoriei din București, din 10 august 2018, nu a fost găsit niciun vinovat și nimeni nu a plătit cu funcția.

Dosarul penal deschis de Parchetul General bate pasul pe loc. Lipsesc documente ținute încă la secret de Ministerul Afacerilor Interne. Și nu au apărut nici rezultatele expertizei gazelor.

Iar șefii Jandarmeriei au fost avansați, sau au făcut rocadă pe funcții. Și asta, deși erau la comandă când oameni nevinovați erau bătuți în stradă. 

După 10 luni de la proteste, prea multe nu s-au schimbat. La Jandarmerie, coloneii Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile au făcut o rocadă pe funcțiile de șef și de adjunct doar pentru că președintele Klaus Iohannis nu a mai prelungit mandatul șefului Jandarmeriei Române. În plus, cel care a condus întreaga misiune, maiorul Laurențiu Cazan, a fost avansat ca șef al Jandarmeriei Capitalei.

Nici dosarul penal deschis pe numele șefilor jandarmeriei și al secretarului de stat Cătălin Chirica de la MAI nu a înaintat prea mult. O parte dintre documente și-au păstrat caracterul secret, lucru care blochează ancheta, iar rezultatele expertizei privind gazele folosite de jandarmi încă întârzie. 

Mai multe articole despre:
Piaţa Victoriei 10 august 10 august 2018