MENIU

ZĂPADĂ şi VISCOL PUTERNIC. Ce presupune STAREA DE ALERTĂ

<p>Peste 20 de persoane &icirc;n stare critică, transportate cu aeronave ale MAI</p>

STARE DE ALERTĂ. Viscolul puternic și căderile masive de zăpadă din ultimele zile au determinat autoritățile să ia în calcul declararea STĂRII DE ALERTĂ în zonele afectate. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 21/2004, STAREA DE ALERTĂ permite autorităților să ia orice măsuri pentru prevenirea și înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situații de urgență.

STARE DE ALERTĂ. OUG nr. 21/2004 prevede că STAREA DE ALERTĂ se declară și se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență.

STARE DE ALERTĂ. În localitățiSTAREA DE ALERTĂ. o declară primarul cu aprobarea prefectului. Pentru un județ, decizia aparține prefectului și trebuie aprobată de ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale. Zonele afectate de inundații, incendii sau zăpezi pot fi evacuate și se pot acorda ajutoare de urgență. Pe timpul STĂRII DE ALERTĂ se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră.

De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul STĂRII DE ALERTĂ se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia.

Declararea STĂRII DE ALERTĂ se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel județean sau al municipiului București, în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective.

Vicepremierul Liviu Dragnea i-ar putea prezenta premierului Victor Ponta, luni, propunerea de declarare a STĂRII DE ALERTĂ în județele Vrancea, Buzău și Brăila.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică avertizarea nowcasting COD ROŞU de viscol pentru județele Buzău, Brăila și Vrancea, valabilă între orele 15,00 și 21,00.

Meteorologii au prelungit, luni, până la orele 17,00, CODUL PORTOCALIU de viscol pentru județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași și Ialomița.