MENIU

Viorica Dăncilă și membrii Guvernului, întâmpinați cu huiduieli la Alba Iulia. VIDEO

Guvernul Dăncilă, la Alba Iulia
Locația aleasă pentru ședința de Guvern este sala în care s-a semnat unirea Transilvaniei cu România.

Viorica Dăncilă și miniștrii cabinetului său au fost întâmpinați la Alba Iulia cu huiduieli și cereri de demisie de câțiva protestatari. Aceștia au început să strige în momentul în care premierul a ajuns la statuia lui Mihai Viteazu pentru a depune o coroană de flori și au continuat și la Sala Unirii. 

Premierul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului au fost întâmpinați cu huiduieli la Alba Iulia. ”Rușine, Rușine, Rușine să vă fie!”. 

Oamenii au mai strigat și ”Demisia” și ”Demisia Guvernului!”.

Ședință de Guvern la Alba Iulia. Executivul deschide larg punga în prag de sărbătoare

Viorica Dăncilă a afirmat că şedinţa solemnă organizată joi la Alba Iulia este "probabil cel mai emoţionant moment" al mandatului actualului Guvern, precizând că vor fi puse în continuare în aplicare politici publice în serviciul ţării şi în beneficiul cetăţenilor.

"Avem privilegiul istoric de a fi miniştri ai Guvernului României în momentul aniversării a o sută de ani de la Marea Unire proclamată aici, la Alba Iulia. În plan simbolic este probabil cel mai emoţionant moment al mandatului nostru. Vom continua să punem în aplicare politici publice în serviciul ţării şi în beneficiul cetăţeanului, să arătăm copiilor şi urmaşilor noştri că avem capacitatea să le lăsăm moştenire o Românie demnă, prosperă, mai unită şi mai puternică", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de la Alba Iulia.

Potrivit şefei Executivului, actul unirii de acum o sută de ani a fost posibil datorită unor împrejurări istorice pe care conducătorii ţării de la acea vreme au ştiut să le valorifice pentru binele României.

Proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 29 noiembrie 2018

I. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind implementarea programului guvernamental ''gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar''

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2018, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie-Ziua Naţională a României

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înfiinţarea Societăţii Naţionale ''Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA ''S.A., completarea art.3 din Hotărârea de Guvern nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin.(6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor şi suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

III. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ

2. MEMORANDUM privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii

Urmărește LIVE șefința de Guvern de la Alba Iulia

Premierul va conduce o ședință de guvern atipică, joi, începând cu ora 10,30 de la Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii, din Alba Iulia.

Locația aleasă pentru ședința de Guvern este sala în care s-a semnat unirea Transilvaniei cu România.

Înainte de ședința de guvern solemnă, prim-ministrul se întâlnește cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul orașului Alba-Iulia.

Premierul Dăncilă a făcut un nou apel, miercuri, în discursul din plenul Parlamentului, la "consens, în echilibru şi în cooperare", însă guvernul pe care îl conduce s-a remarcat prin inițiativele sau declarațiile care au scindat societatea.

Cea mai recentă "ieșire în decor" a fost declarația șocantă a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a propus limitarea dreptului românilor din diaspora de a circula și munci în Europa.

Un alt atac la comunitatea românilor din diaspora a fost represiunea violentă a protestului din 10 august, ministrul Carmen Dan remarcându-se prin modul în care a apărat Jandarmeria și i-a jignit pe protestatari.

Cele mai mari tensiuni în societate sunt create de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care girează atacurile alianței de guvernare la statul de drept și la combaterea corupției.

Programul premierului Viorica Dăncilă de joi, 29 noiembrie, anunţat de Biroul de presă al Guvernului:

- vizită la Monumentul Unirii din Alba Iulia (9,10)

- întrevedere cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba-Iulia (9,35 - Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia, hramul Sfânta Treime)

- participare la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul (10,00)

- şedinţă solemnă a Guvernului (10,30 - Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii)

- la finalul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă participă la ceremonia de semnare a unor documente:
* Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ
* Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii
* Semnarea în Cartea de Onoare a Cetăţii Alba Carolina (Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii).

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia, pe atunci cazinou militar, 1.228 de delegaţi din Transilvania au hotărât Unirea cu România. Imobilul Sălii Unirii a fost construit între anii 1898 şi 1900 şi se află în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, fiind cel mai vizitat obiectiv din judeţul Alba.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat.

Sala Unirii din Alba Iulia a fost aleasă să găzduiască Marea Adunare Naţională deoarece era cea mai mare clădire din Alba Iulia la acea vreme, potrivită pentru un astfel de eveniment. Construcţia este una impunătoare, fiind înconjurată de peste 20 de busturi ale unor personalităţi care au avut implicare directă în Unire, între care Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Băseşti, Vasile Goldiş sau Iosif Jumanca.