MENIU

Viorica Dăncilă a recunoscut! S-ar fi „sacrificat” pentru funcția de comisar european

<p>Foto: INQUAM (Octav Ganea)</p>

Viorica Dăncilă a declarat că ar fi plecat în postul de comisar european, dar nu vrea să lase partidul, pentru că ea este un om de echipă. Premierul a mai spus că votul pe moțiunea de cenzură ar fi așteptat cu nerăbdare de europeni, în frunte cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene. 


„Aș fi plecat în postul de comisar european, dar nu pot să las partidul, pentru că sunt un om de echipă”, a declarat Dăncilă într-un interviu acordat Adevărul.

Întrebată dacă ar putea fi chiar ea nominalizarea, Viorica Dăncilă a negat: „Nu, nu pot să las partidul și să plec. Eu sunt un om de echipă și așa voi rămâne. Din punctul meu de vedere aș fi plecat și aș fi ocupat acest post, dar nu pot să las partidul”.

Despre un răspuns din partea Ursulei von der Leyen în privința noilor nominalizări făcute pentru funcția de comisar european după respingerea Rovanei Plumb, în funcție de votul la moțiunea de cenzură, Dăncilă a replicat: „Toată lumea așteaptă. Au fost omologi de-ai mei care m-au sunat, m-au întrebat dacă am probleme, s-au legat relații interumane. (…) Toată lumea se uită, vor să vadă dacă în România există stabilitate”.

Viorica Dăncilă a susținut că, atunci când ea era europarlamentar, l-a susținut pe Dacian Cioloș pentru postul de comisar european, pentru că era candidatul României.

Ea a negat că președinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-ar fi cerut să discute cu președintele Klaus Iohannis despre noile nominalizări de comisar european după respingerea Rovanei Plumb.

„Am discutat cu președintele României prima dată când i-am spus de primele nominalizări. Acum am luat în calcul al doilea nume, nu aveam ce să mai discut cu președintele. Președintele și-a dat acordul”, a adăugat Dăncilă.

Întrebată dacă președintele nu i-a spus la acea discuție că nu este de acord cu propunerile, Viorica Dăncilă a replicat: „Nu am avut o discuție cu președintele în sensul acesta. Mi-a spus: credeți că sunt propuneri potrivite? Eu am spus: da”.

Ea a criticat faptul că altor candidați li s-a dat posibilitatea să-și rezolve problemele, iar candidatei din România nu.

„Dacă refuză și aceste propuneri, avem în cadrul PSD foarte mulți oameni care pot ocupa acest post”, a susținut Dăncilă.

La sfârșitul acestei săptămâni se încheie audierile comisarilor propuși de statele-membre în comisiile din Parlamentul European. 

În acest moment nu există practic vreun candidat din partea României după respingerea Rovanei Plumb pentru portofoliul de la Transporturi. Dăncilă a anunțat că ar fi trimis propunerea Dan Nica, Gabriela Ciot fiind varianta de reervă. Deocamdată nu s-a primit un răspuns de la Bruxelles privind audierea noii propuneri a RoMâniei.

Peste două săptămâni e programat votul în plen pentru Ursula von der Leyen și întreaga sa echipă.