MENIU

CODUL ROŞU de inundaţii a fost prelungit. 71 de localităţi din 15 judeţe, sub ape. Drumuri blocate

Inundaţiile au făcut ravagii în judeţele care se află sub COD ROŞU, dar şi în cele avertizate cu cod portocaliu de revărsări de ape. Zeci de localităţi au fost acoperite de ape, după revărsarea a două râuri, iar un drum judeţean a fost închis.

CODUL ROȘU de inundații a fost prelungit de hidrologi, miercuri, până la ora 18.00, potrivit Institutului Național de Hidrologie. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe Râul Negru – aval confluență râul Tărlung - amonte confluență râul Olt, judeţele Covasna și Brașov.

Ploile torenţiale au făcut ravagii în mare parte din ţară. Sute de gospodării şi drumuri din peste 70 de localități din 15 județe au fost inundate.

Meteorologii spun că ploile vor continua şi în zilele următoare, iar hidrologii au prelungit avertizarea cod roșu de inundații pentru râurile din Brașov, Buzău și Covasna.

Cod roșu de inundații pe râurile din județele Harghita și Brașov, în urma ploilor din ultimele două zile

În Harghita, zeci de gospodării au fost acoperite de ape. Iar în Covasna, pompierii militari au intervenit în trei localități.

În județul Teleorman, pompierii au ridicat deja diguri, însă zeci de gospodării au fost afectate. La fel și în Argeș, unde sunt inundații în cel puțin nouă localități. Probleme sunt și în Dolj, unde un drum județean și unul comunal au fost închise. Iar în Olt trei gospodării au fost inundate.

85 de curţi şi gospodării din 3 localităţi din Harghita sunt inundate, marţi, după ce debitele râurilor şi ale pârâurilor au crescut în urma topirii zăpezilor, ploilor sau scurgerilor de pe versanţi, în vreme ce un drum judeţean şi un pod au fost afectate, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

Oamenii din Teleorman sunt din nou sub amenințarea apelor. În comuna Orbeasca, pompierii au ridicat diguri din saci cu nisip pentru a proteja casele oamenilor. Însă peste 200 de gospodării tot au fost inundate, la fel și un drum județean care traversează localitatea Lăceni.

Drumuri afectate de ape

Și traficul rutier este afectat de inundații. Din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, la această oră nu se circulă pe DN10, între Siriu şi Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău.

Probleme sunt și pe calea ferată. Pe magistrala 300 Ploiești - Brașov, se circula pe un singur sens între Predeal - Timișu de Sus din cauza unor copaci căzuți pe linia de cale ferată.

Bilanţul MAI de miercuri dimineaţa

În această seară s-a emis un alt COD ROȘU hidrologic, pentru depăsirea cotelor de pericol pe răul Buzău – aval Vamă Buzăului – amonte acumularea Siriu/județele Brașov, Buzău și Covasna, valabil în intervalul 13.03.2018, oră 21.45 – 14.03.2018, oră 06.00. Conform avertizării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații și creșteri rapide de debite.

În aceste condiții, efectivele MAI răman în continuare mobilizate în teren. Până la această oră s-a intervenit la nivelul a 41 localităti din 14 județe (AG, BV, CL, CV, DJ, DB, GR, HR, IF, PH, OT, TR, VS și VL) și municipiul București.

Un singur segment de drum național, în lungime de 4 km este închis la această oră. Este vorba despre DN11B, în zonă localității Casinu Nou, jud Harghita, unde aluviunile provenite de pe versanți au atins pe carosabil o cotă de 40 de cm. Rută alternativă este DJ 121 G, prin localitatea Plăieșii de jos. Măsura închiderii a fost luată începând cu ora 20.00.

În această noapte Centrul Operațional al MAI a fost completat cu grupă operativă a IGSU.

Nu există la acest moment nevoi de evacuare a populației din zonele afectate.

Situația pe județe se prezintă astfel:

1. ARGEȘ
- în loc. Bradu se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți.
- în loc. Costești se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
- în loc. Stâlpeni se intervine pentru evacuarea apei din 3 curți.
- în loc. Mioveni se intervine pentru evacuarea apei din 3 curți și un subsol.
2. MUNICIPIUL BUCUREȘTI
- se intervine în sectorul 1 pentru evacuarea apei din 3 curți.
3. BRAȘOV
- pe magistrala 300 Ploiești - Brașov, se circula pe un singur sens între Predeal - Timișu de Sus din cauza unor copaci căzuți pe linia de cale ferată.
- în loc. Teliu se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
4. COVASNA
- în loc. Întorsura Buzăului se intervine pentru evacuarea apei din o curte și o anexă gospodărească.
5. CĂLĂRAȘI
- în loc. Dragalina se intervine cu 3 echipaje ISUJ pentru evacuarea apei din 13 curți (intervenție de durată din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice).
6. DOLJ
- pe DJ 641 în localitatea Pârșani circulația este blocată din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier fiind deviat pe rută ocolitoare.
- pe DC 61 în localitatea Carpen circulația este blocată din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier fiind deviat pe rută ocolitoare.
7. DÂMBOVIȚA
- în loc. Moreni se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
- în loc. I.L. Caragiale se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
- în loc. Ludești se intervine pentru evacuarea apei din o curte și o anexă.
- în loc. Târgoviște se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți.
8. GIURGIU
- în loc. Răsuceni ca urmare a revărsării râului Câlniștea sunt afectate 2 anexe gospodărești.
- în loc. Gostinari a fost afectat un pod, traficul rutier fiind deviat pe DJ 412.
- în loc. Copaciu se intervine pentru evacuarea apei din 3 curți.
- de asemenea, sunt afectate 2 ha pășune, 20 ha teren agricol.
9. HARGHITA
- în loc. Lăzarea se intervine pentru evacuarea apei din 30 curți.
- în loc. Suseni se intervine pentru evacuarea apei din 40 curți.
- în loc. Chilieni se intervine pentru evacuarea apei din 15 curți.
- în loc. Mărtiniș se intervine pentru evacuarea apei din 3 beciuri.
- în loc. Satu-Mare se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
- în loc. Ciceu se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte.
- în loc. Remetea se intervine pentru evacuarea apei din 30 curți.
- pe DN 11B între loc. Cașinu Nou și Valea Seacă, circulația este blocată din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier fiind deviat pe DJ 121G.
10. ILFOV
- în loc. Snagov se intervine pentru evacuarea apei din o curte.
11. OLT
- în loc. Sâmburești ca urmare a creșterii nivelului pârâului Sâmburu, circulația pe DJ678 este oprită.
- în loc. Radomirești se intervine pentru evacuarea apei din 25 curți.
12. PRAHOVA
- în loc. Bărcănești se intervine pentru evacuarea apei din o curte, iar DN1A este blocat la intrarea în localitate, traficul rutier fiind deviat pe rută ocolitoare.
13. TELEORMAN
- în loc. Drăgănești-Vlașca sunt afectate 150 fântâni.
- în com. Necșești ,40 fântâni, 12 anexe gospodărești.
- DJ 504 în loc. Lăceni este afectat de o viitură pe cca. 250 m, se circulă cu dificultate.
- în loc. Trivalea - Moșteni 1 echipaj ISUJ intervine pentru evacuarea apei din 30 curți, 4 case, 300 ha teren arabil și 50 ha pășune.
- în loc. Tătărăști de Jos sunt afectate 33 curți, 33 fântâni.
- în loc. Orbeasca sunt afectate 16 case, 16 anexe gospodărești, 203 curți, 3 poduri, 9 podețe, 254 fântâni.
- în loc. Bogdana se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți.
- în loc. Broșteanca se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți.
- în loc. Târnava sunt inundate 3 curți, 3 anexe și 1 pod.
- în loc. Tunari sunt inundate 3 curți, 3 anexe și 1 podeț.
- în loc. Valea Cireșului sunt avariate 3 podețe.
- în loc. Gurueni se intervine pentru evacuarea apei din 4 curți, 40 ha teren arabil, 30 ha de pașuni și 50 ha de pădure.
- în loc. Turnu Măgurele se intervine pentru evacuarea apei din 9 curți.
- de asemenea, sunt afectate 4 ha teren agricol în 1 localitate.
14. VASLUI
- pe DJ244 E în loc. Gugești circulația rutieră este oprită din cauza noroiului și a apei acumulate pe carosabil, circulația fiind deviată 2 Km pe un drum comunal asfaltat (momentan nu se intervine, se așteaptă scăderea nivelului apei).
15. VÂLCEA
- în localitatea Drăgășani echipajele ISUJ intervin pentru evacuarea apei din 1 curte.

Inundaţii şi în judeţul Mureş

Mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost inundate în localitatea Gurghiu, în urma revărsării râului Orşova, a informat miercuri Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş.

Potrivit raportului operativ, în localitatea Gurghiu au fost inundate 20 de gospodării, pivniţele a cinci locuinţe şi o bucătărie de vară, 4 podeţe şi 10 hectare de teren agricol.

De asemenea, DJ 153C este inundat pe o lungime de aproximativ 700 de metri în această zonă, dar apele râului Orşova sunt acum în retragere.

În schimb, cotele de atenţie au fost depăşite pe râul Târnava Mare la Sighişoara şi în zona Vânători, în amonte de pod, precum şi pe râul Mureş, la Stânceni şi Suseni, potrivit Agerpres.

Zeci de pompieri sunt mobilizaţi pentru scoaterea apelor din locuinţele oamenilor.

De asemenea, zeci de gospodării din mai multe loalităţi din judeţul Braşov au fost inun date, marţi seară, pompierii acţionând cu motopompe pentru scoaterea apei.

Şi echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au intervenit marţi seară pentru evacuarea apei din subsolurile mai multor case inundate în municipiul Sfântu Gheorghe.

Avertizarea COD ROŞU, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a fost în vigoare, marţi, de la ora 17.15 până la ora 00:00, în bazinele hidrografice Homorodul Mic şi Homorodul Mare din judeţele Harghita şi Braşov. 

Circulaţie închisă pe un drum din Harghita, unde s-au acumulat aluviuni de 40 de centimetri

Circulaţia rutieră a fost închisă, marţi seara, pentru toate categoriile de autovehicule, pe DN 11B, în zona localităţii Caşinu Nou din judeţul Harghita, în condiţiile în care pe drum s-au acumulat aluviuni de 40 de centimetri.

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, circulaţia rutieră a fost închisă pe DN 11B, în zona localităţii Caşinu Nou (judeţul Harghita), pentru toate categoriile de autovehicule.

Măsura a fost instituită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (apă şi aluviuni provenite din scurgerile de pe versanţi).

Pe carosabil s-au acumulat aluviuni de circa 40 cm.

Doi bărbaţi, salvaţi după ce au fost surprinşi în maşină de o viitură, în Harghita

Doi bărbaţi au fost salvaţi, marţi, de pompierii voluntari, după ce au rămas blocaţi în maşină, în localitatea harghiteană Lăzarea, fiind surprinşi de o viitură de aproape un metru.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, marţi, că cei doi bărbaţi se deplasau pe un drum comunal de pe raza localităţii Lăzarea când au fost surprinşi de viitură.

”Până când au ajuns colegii noştri, pompierii voluntari îi salvaseră. Apa de pe carosabil avea circa 80 de centimetri şi a venit ca o viitură. Ei au sunat la numărul 112”, a spus Alina Ciobotariu.

Viitura s-a format ca urmare a revărsării pârâului Mare, a scurgerilor de pe versanţi, topirii zăpezilor şi ploilor abundente din ultimele ore.

Cei doi bărbaţi nu au putut înainta, rămânând blocaţi în autoturism.

”Este afectat DJ 131, la ieşirea din localitatea Mărtiniş spre Rareş, după ce râul Homorodu Mic s-a revărsat pe carosabil. Un pod a fost inundat şi se circulă greoi. Râurile Târnava Mare, Olt, Homorodu Mic şi Homorodu Mare sunt monitorizate”, a spus Alina Ciobotariu. 

Gospodării şi subsoluri inundate în comuna Vama Buzăului

Un număr de 60 de gospodării din satul Acriş, comuna Vama Buzăului, au fost inundate marţi seara, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja.

''Se pare că apa a pătruns şi în alte 10 subsoluri. Pentru evacuarea apei din subsoluri intervin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi ISU Braşov, cu o autospecială şi o motopompă'', a precizat Sfreja.

În satul Acriş au mai fost inundate şapte grădini, iar în localitatea Teliu, o grădină.

Covasna: Inundaţii şi la Sfântu Gheorghe; la Sita Buzăului, peste 30 de oi, salvate din grajduri

Echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au intervenit marţi seară pentru evacuarea apei din subsolurile mai multor case inundate în municipiul Sfântu Gheorghe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Tolvaj, inundaţii au avut loc şi în localitatea Sita Buzăului, unde au fost salvate 31 de ovine din grajduri.

În localitatea Băcel a fost inundat un pod, iar în satele Brădet şi Floroaia, aparţinătoare oraşului Întorsura Buzăului, apa a pătruns în curţile mai multor gospodării.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş, a declarat pentru Agerpres că pârâul Cormoş a depăşit, în cursul zilei de marţi, cota de pericol în zona Baraolt, unde au fost inundate mai multe terenuri agricole, iar cotele pârâului Vârghiş, ale Râului Olt şi Râului Negru sunt în creştere.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Harghita, Braşov şi Mureş, până miercuri la 12:00

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi seara, o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Braşov şi Mureş, valabilă până miercuri la ora 12:00.

Potrivit sursei citate, sunt vizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie în bazinul hidrografic al râului Târnava Mare - amonte Acumulare Vânători.

Intervalul producerii fenomenelor vizate este între 13.03.2018, ora 20:10 - 14.03.2018, ora 12:00.

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie în bazinul hidrografic al râului Târnava Mare - amonte Acumulare Vânători, judeţele Harghita, Braşov şi Mureş", precizează INHGA. 

Totodată, a fost instituit cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Harghita, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Alba, Mehedinţi, Dolj şi Olt până miercuri la ora 9.00, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova până miercuri la ora 12.00, Covasna, Braşov, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi până miercuri seara.

Mai multe articole despre:
Braşov inundaţii Harghita cod roşu de inundaţii