MENIU

Vila de protocol a lui Ceaușescu a fost scoasă la licitație

<p>Foto: Fototeca online a comunismului rom&acirc;nesc; 2/1950</p>
<p>Foto: adevarul.ro</p>
<p>Foto: adevarul.ro</p>
<p>Foto: adevarul.ro</p>

Prima vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu din stațiunea Predeal a fost scoasă la licitaţie. 

Prima vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu a fost scoasă la licitaţie, relatează adevarul.ro.

Nicolae Ceauşescu a stat în această vilă în perioada în care era doar general-maior de armată şi îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei.

Vila devenea prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii depline.

Este situată în staţiunea Predeal, la 25 de kilometri de Braşov şi 140 de kilometri de Bucureşti și se întinde pe o suprafaţă construită de 322 metri pătraţi şi 1.350 metri pătraţi de teren.

Vila a fost ridicată în 1927 în zona sportiv-turistică Cioplea și este una din primele construcţii de agrement ridicate în zonă.

Casa a fost construită de profesorul Teodor Vasilescu, iar ulterior, în 1934, imobilul a fost cumpărat, cu 160.000 lei de Comitetul Școlar al Municipiului Ploiești, care a fost ultimul proprietar până la venirea la putere a comuniştilor.

Panorama este una de excepție, din față se vede partea nordică a Munților Bucegi, iar în spate priveliștea este dominată de Munții Piatra Mare și Postăvarul.

Vila este construită într-un stil tradiţional, ce aminteşte de casele cu cerdac din zona muntenească. Are 8 camere şi 3 băi.

Vila „Ceauşescu” avea să primească acest supranume datorită utilizării ei de către Nicolae Ceauşescu în perioada 1950-1958, moment în care reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate.

În acea perioadă, Nicolae Ceauşescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. 

 

Ceauşescu a deţinut funcţii importante guvernamentale:adjunct la Ministerul Agriculturii (1949-1950), adjunct la Ministerul Forţelor Armate (1950-1954) cu gradul de general-maior. Cinci ani (31 mai 1950-3 octombrie 1955) A făcut parte din Prezidiul Marii Adunări Naţionale, fiind şi preşedinte al Comisiei pentru politică externă până în 1955. Cu un an înainte, Ceauşescu intra în rândul liderilor partidului. În 19 aprilie 1954, devenea membru al Biroului politic şi era ales secretar al Comitetului central al PMR.

Din 1961, Ceaușescu a primit o altă vilă de protocol, aflată în apropiere, ce-i aparținuse lui Gheorghe Apostol, prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri la acea dată. 

După 1965, vila de protocol trece în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub jurisdicţia Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu devenea secretar general al PCR.

În martie 1965, Nicolae Ceauşescu a fost ales prim-secretar al PMR. Apoi, a fost ales preşedinte al Republicii pe 28 martie 1974, după ce a monopolizat întreaga putere în stat.

Fosta reședință a lui Ceaușescu din Predeal a fost cunoscută înainte de 1989 drept „Vila Vânătorul”, ulterior fiind rebotezată „Vila Andreea”.

În 2003 a fost cumpărată de un om de afaceri din Brașov care și-a mutat în ea reședința familială.

Preţul fostei reședințe a lui Nicolae Ceaușescu nu este publicat pe site-ul artmark.ro, acesta fiind furnizat la cerere, notează adevarul.ro.

Vila a mai fost scoasă la vânzare în ultimii cinci ani. În aprilie 2014, prețul acesteia era de 380.000 de euro.