MENIU

VIDEO | Valul 4 Covid îngreunează intervențiile chirurgicale

Sursa foto: Captură video

Valul patru al pandemiei a pus pe butuci întreg sistemul medical. La Spitalul Universitar din Capitală, cea mai mare unitate de urgență din țară, medicii lucrează ca pe front. Aproape toți pacienții infectați cu SARS-CoV-2 au și alte afecțiuni medicale, iar mai bine de jumătate trec prin diverse intervenții. Doctorii atrag atenția că boala COVID poate aduce complicații. O echipă Realitatea PLUS a asistat la o intervenție endoscopică. Un reportaj realizat, în exclusivitate, de jurnaliștii Realitatea PLUS Alexandra Nistorescu și Călin Buda. 

La Spitalul Universitar din Capitală toate secțiile sunt pline. Pe mâna doctorilor de aici ajung bolnavi cu diferite afecțiuni medicale, iar mai bine de jumătate dintre ei sunt infectați cu SARS-CoV-2. În secția de Gastroenterologie, doctorița Alina Tomescu și echipa ei pregătesc sala pentru o endoscopie.

,,O să facem analiza aia cu furtunașul pe gât. Dacă plângeți, nu o să putem să facem manevra asta. Dumneavoastră nu trebuie să vă concentrați decât la respirație. Să respirați adânc și rar, da?’’, a afirmat Alina Tomescu, medic specialist gastroenterolog la Spitalul de Urgență Universitar.

Doamna din imagini are 75 de ani, iar infecția cu COVID i-a afectat plămânii. Medicii spun că este suspectă de afecțiuni gastrice. Pentru a afla diagnosticul, este nevoie de o endoscopie. Procedură care pe cât de simplă pare, pe atât este de complicată mai ales când bolnavul are probleme respiratorii.

,,Băgăm un furtunaș cu o cameră video în capăt. Intrăm cu furtunașul să vedem de unde e amărăciunea. Orice s-ar întâmpla, nu puneți mâna pe furtun să-l smulgeți’’, a mai explicat medicul.

Întreaga intervenție a durat 10 minute, iar diagnosticul pacientei este ulcer gastric. Însă, cea mai grea parte a fost pentru medici, deoarece sunt nevoiți să lucreze în aceste echipamente de protecție, iar procedura este mult mai greoaie.

Cu toate neajunsurile, medicii se luptă în continuare pentru fiecare pacient.

,,Pacientul cu Covid are un profil psihologic aparte: te simți rău, afli că ai Covid, ești stigmatozat, izolat, te evită familia. Chemni ambulanța, ajungi la spital. Te gândești dacă mai mergi acasă, dacă mai ajugi la familie, greul nu-l susținem noi și pacienții’’, a mai precizat Alina Tomescu, medic specialist gastroenterolog la Spitalul de Urgență Universitar.

Valul mare de bolnavi covid a afectat și activitatea din blocurile operatorii.

,,La noi nicio zi nu seamănă cu cealaltă, orice se poate întâmpla oricând, trebuie să fim pregătiți și să ne facem meseria. Așa e într-un spital de urgență. Nu poți să zici <<Gata, s-au terminat locurile, nu mai putem interna pacienții>>. Întotdeauna trebuie să găsești soluții’’, a mai declarat medicul.