MENIU

Valentin Jucan (CNA) cere clarificarea modului în care pot fi difuzate imagini cu persoane arestate

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a cerut public, vineri, forului audiovizual, clarificarea modului în care pot fi difuzate imagini cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest.

Membrul CNA a transmis cererea după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o decizie, pe 9 iunie, în dosarul Popovi contra Bulgariei. Curtea a constatat că acoperirea mediatică a arestului fostului secretar general din Ministerul Finanţelor, Tencho Nikolov Popov, a încălcat mai multe articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, scrie news.ro.

”Formulez în nume propriu şi solicit public Consiliului Naţional al Audiovizualului clarificarea aspectelor care ţin de modul în care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 42 din Decizia 220 a CNA nu au fost respectate şi aplicate niciodată. Totodată, consider că posturile de televiziune au datoria de a citi cu atenţie hotărârea Curţii şi de a-şi însuşi decizia acesteia, ţinându-se cont de faptul că această măsură se constituie în precedent”, a transmis Valentin Jucan.

Articolul 42 din Decizia 220 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. ”Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil”, mai arată articolul.

De asemenea, articolul prevede că în cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti. ”Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO, a constatat faptul că imobilizarea unei persoane în cătuşe şi plimbarea acesteia prin faţa presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Convenţiei”, a scris Valentin Jucan.

El a adăugat că instanţa europeană a apreciat că difuzarea acestor imagini reprezintă ingerinţă în dreptul la viaţă privată, drept consacrat de articolul 8 din Convenţie. Curtea a observat că arestul lui Popov a fost filmat şi publicat de serviciul de presă al Minsterului de Interne, fără acordul lui Popov şi, prin urmare, a fost încălcat dreptul său la imagine. ”Faţă de cele menţionate, este de concluzionat faptul că România se poate situa în procese similare, cu atât mai mult cu cât actul justiţiei este, de prea multe ori, transformat în scandal mediatic cu scopul de a obţine rating sau influenţă politică”, a mai transmis Jucan.

Mai multe articole despre:
CNA audiovizual valentin jucan