MENIU

Vâlcov ia în calcul reducerea TVA de la 24% la 20% înainte de luna noiembrie

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, în urma unor întâlniri cu comercianții, că ia în calcul scăderea TVA, înainte de luna noiembrie și că anunțul public va fi făcut, cu o lună înainte, pentru că marii retaileri să poată modifica softurile, privind prețurile produselor, informează HotNews.ro.

"Am discutat și ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunțăm această reducere, pentru ca și dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puține. Am ajuns la un termen de minim o lună de zile, înainte de aplicarea a TVA redus de la 24% la 20%, să se facă anunțul public, din momentul în care publicăm ordonanța. Dincolo, pentru modificarea cu accizele și TVA la produsele de bază, termenul l-am redus la două săptămâni, tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducere a consumului", a spus ministrul Finanțelor.

În acest sens, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale, din România, Dan Sucu, a explicat că, pentru ei, sunt esențiale lunile noiembrie și decembrie, când vânzările sunt mult peste media celorlalte luni.

"Sunt două măsuri, reducerea TVA și la accize, care nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie și decembrie, luni care sunt, de regulă, de consum. Nu vrem ca populația să-și amâne consumul, pentru a aștepta reducerea taxelor din ianuarie (...)", declara anterior Valcov.

Executivul se asteaptă la recuperarea unor venituri de 6,4 miliarde lei, după scăderea TVA (2 miliarde lei în plus, chiar din TVA) pe fondul creșterii consumului.
Finanțele au trecut, în nota de fundamentare, un impact negativ, pentru 2018, de 7,7 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei vor rezulta din reducerea, cu încă două puncte, a TVA, de la 20% la 18%. Veniturile recuperate sunt estimate la 3,5 miliarde lei, din care 2,8 miliarde vor fi încasări suplimentare, ca urmare a efectului pozitiv al reducerii TVA.

Pentru 2019, când proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei unice cu două puncte procentuale, de la 16% la 14%, Guvernul estimează un minus direct de 4,8 miliarde lei, compensat parțial, cu 2,5 miliarde lei, de venituri recuperate.

Astfel, pentru intervalul 2016-2019, pierderea brută de venituri bugetare se ridică la peste 37 de miliarde lei ( 8,4 miliarde de euro), în timp ce pierderea netă s-ar cifra la aproximativ 19 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Mai multe pe HotNews.ro.