MENIU

Vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate pentru Omicron, autorizate în Europa - Cine trebuie să se vaccineze

Vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate pentru Omicron, autorizate în Europa - Cine trebuie să se vaccineze

Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinurile împotriva variantei Omicron produse de Pfizer şi Moderna.

EMA a aprobat autorizarea vaccinurilor adaptate ale Pfizer și Moderna împotriva COVID-19. 

Vaccinurile „ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus”, a precizat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) într-un comunicat.

Vaccinurile sunt adaptate (adică, actualizate) pentru a se potrivi mai bine cu variantele circulante ale SARS-CoV-2. Vaccinurile adaptate pot extinde protecția împotriva diferitelor variante și, prin urmare, se așteaptă să ajute la menținerea protecției optime împotriva COVID-19 pe măsură ce virusul evoluează, precizează EMA.

Studiile au arătat că Comirnaty Original/Omicron BA.1 și Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 pot declanșa răspunsuri imune puternice împotriva Omicron BA.1 și a tulpinii originale SARS-CoV-2 la persoanele vaccinate anterior. În special, au fost mai eficiente în declanșarea răspunsurilor imune împotriva subvariantei BA.1 decât vaccinurile originale.

Efectele secundare observate cu vaccinurile adaptate au fost comparabile cu cele observate cu cele inițiale și au fost de obicei ușoare și de scurtă durată.

Moderna va furniza Uniunii Europene 70 de milioane de doze de vaccin în primele două luni, de la 8 până la 11 milioane fiind așteptate să fie disponibile încă din prima săptămână din septembrie, iar Germania este programată să primească 4 milioane de doze în primele două săptămâni după aprobare, preciza, miercuri, europarlamentarul Peter Liese.

Între timp, până la 29 de milioane de doze de vaccin fabricate de Pfizer și BioNTech sunt așteptate să fie livrate în septembrie numai în Germania, inclusiv 10 milioane în primele două săptămâni după aprobare, a mai precizat Liese.

EMA: Vaccinurile originale anti-COVID-19, încă eficiente

Vaccinurile originale, Comirnaty și Spikevax, sunt încă eficiente în prevenirea bolilor severe, a spitalizării și a deceselor asociate cu COVID-19 și vor continua să fie utilizate în cadrul campaniilor de vaccinare din UE, în special pentru vaccinările primare.

CINE trebuie să se vaccineze anti-COVID-19

Autoritățile naționale din statele membre UE vor stabili cine ar trebui să primească ce vaccinuri și când, ținând cont de factori precum ratele de infectare și spitalizare, riscul pentru populațiile vulnerabile, acoperirea vaccinării și disponibilitatea vaccinurilor.

Comirnaty Original/Omicron BA.1 (Pfizer) poate fi utilizat la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, la cel puțin 3 luni după ultima doză de vaccin COVID-19.

Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 (Moderna) poate fi utilizat la adulți și adolescenți începând cu vârsta de 12 ani, la cel puțin 3 luni după vaccinarea primară sau o doză de rapel cu un vaccin COVID-19.

Cum funcționează vaccinurile anti-COVID-19 adaptate

Vaccinurile adaptate funcționează în același mod ca și vaccinurile originale.

Ambele vaccinuri adaptate funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19. Fiecare vaccin conține molecule numite ARNm care au instrucțiuni pentru fabricarea proteinelor spike ale SARS-CoV-2 original și subvarianta Omicron BA.1. Proteina spike este o proteină de la suprafața virusului de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului. Prin adaptarea vaccinurilor, scopul este de a extinde protecția împotriva diferitelor variante.

Când unei persoane i se administrează unul dintre aceste vaccinuri, unele din celulele lor vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteinele spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi acele proteine ​​ca străine și va activa apărarea naturală - anticorpi și celule T - împotriva lor.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de la suprafața sa și va fi pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 , împiedicând intrarea acestuia în celulele corpului și distrugând celulele infectate.

Moleculele de ARNm din vaccinuri nu rămân în organism, ci sunt descompuse la scurt timp după vaccinare, mai transmite EMA.