MENIU

Comisia Juridică, termen până vineri pentru raportul privind cererea de arestare a Elenei Udrea

<p>Elena Udrea&nbsp;</p>

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, ca solicitările privind încuviințarea urmăririi penale și a reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea să fie trimise Comisiei juridice, care are termen trei zile pentru întocmirea raportului.

UPDATE:

"Astăzi am avut pe ordinea de zi o solicitare a procurorului general cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea și o cerere a ministrului Justiției cu privire la reținerea și arestarea preventivă a doamnei deputat. Conform regulamentului, s-au dat trei zile la Comisia juridică pentru întocmirea raportului, asta înseamnă până vineri, urmând ca în Biroul permanent de luni să se stabilească când va intra în plen, în maximum cinci zile. Din discuțiile avute cu președintele Camerei, cel târziu miercurea viitoare va fi și votul final", a spus secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Biroului permanent.

El a adăugat că dosarul Elenei Udrea cuprinde șapte volume, 1.867 de pagini.



 

Elena Udrea a susținut, la Europa FM, că era pregătită pentru acest nou dosar, știind că va fi acuzată în altă cauză din surse DNA și SRI.

"Știam de vreo lună și ceva din surse de la DNA și din surse de la nivelul SRI că există o comandă în interiorul DNA dată de doamna Kovesi doamnei procuror Moraru să-mi facă un alt dosar și să mă aresteze din nou", a spus fostul ministru al Transporturilor.

Referitor la informațiile apărute în presă care o arată pe Ana Maria Topoliceanu în postura de denunțător în acest nou dosar, Udrea a explicat că nu știe nimic în acest caz, dar că bănuiește că informațiile sunt corecte.

"Cred, mi-e nu mi-a arătat nimeni dosarul, eu m-am trezit cu această cerere apărută în presă, dar presupun, având în vedere faptele la care se face referire, că este vorba de denunțul doamnei Ana Maria Topoliceanu, eu spunând, într-o altă plângere făcută la CSM împotriva doamnei procuror Moraru, că a chemat-o pe doamna Topoliceanu la ea să facă denunț împotriva mea", a continuat deputatul.

Elena Udrea a fost întrebată și de mita de 5 milioane de euro pe care ar fi cerut-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru a interveni în cazul unui contract dintre Buzăianu și Hidroelectrica.

"Nemaipomenit! Este cineva la Hidroelectrica care să spună că eu, Elena Udrea, am intervenit vreodată pentru cineva? Având în vedere că omul de afaceri despre care se vorbește este domnul Buzăianu, pe care l-am văzut o singură dată în viața mea în 2005 și cu care am avut un conflict încă din anul 2005, cum aș putea eu, Elena Udrea, să-i fi cerut mită acestui om? Ce este foarte ciudat, într-un context pe care nu vi-l povestesc acum, am decis să fac o precizare în dosarul disjuns din Gala Bute, referitor la finanțarea campaniei PDL București din 2012, precizare care se referă exact la speța cu domnul Buzăianu", a răspuns aceasta.

"Nu pot să vă spun în momentul acesta despre ce precizare este vorba. Chiar nu am cum, pentru că nu vreau să fiu pusă din nou în situația în care vorbesc despre niște lucruri înainte de a le spune în fața procurorilor. Dacă procurorii m-ar fi chemat în cazul acesta, poate aflau adevărul", a continuat fostul ministru.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Băsescu: Sunt convins că Udrea va avea argumente în instanță. Eu nu mă simt vizat de niciun dosar

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) o cercetează penal pe Elena Udrea într-un nou dosar de corupție și cere Parlamentului României ridicare imunității deputatului, pentru se putea dispune arestarea preventivă față de acesta.

Potrivit DNA, Elena Udrea este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obțiunere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de oprațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată și fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009-2012).

Andronic și Budeanu intermediau șpaga dintre Elena Udrea și Bogdan Buzăianu

În ordonanța procurorilor se arată că:

A. Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;
- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel”, în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;
- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);
- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.
- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel”, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.
- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

EXCLUSIV "Banii Domnului în mâna doamnei" Udrea și-a renovat vila de la Eforie din banii Patriarhiei

B. Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială

- În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, i-a transmis Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Elena Udrea, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei :
-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată
-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012)

2. Ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena udrea, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
-instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată

Mai multe articole despre:
Elena Udrea nou dosar