MENIU

CUTREMURE violente de peste 7,5 grade au lovit Turcia și Siria. Numărul MORȚILOR a depășit 3.400 - LIVE TEXT

Turcia, lovită de un nou cutremur/ Foto: Profi Media

Un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,6 Richter, revizuit la 7,5, a lovit luni la prânz centrul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean, preluat de Reuters. Seismul s-a produs luni în regiunea Turciei Centrale.

UPDATE 00.20 - Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters.

Şeful diplomaţiei americane a vorbit la telefon cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în urma cutremurului soldat cu 2.379 de morţi şi 14.483, conform celui mai recent bilanţ oficial.

"A fost foarte important ca secretarul (de stat) să vorbească cu omologul său, ministrul de externe Cavusoglu, în primă instanţă pentru a transmite condoleanţe şi pentru a clarifica... că orice am putea furniza Turciei, de care are nevoie, ar trebui să folosească telefonul şi să ne anunţe", a spus Price.

UPDATE 00.00 - Cel puțin 3.452 de decese au fost anunțate oficial de autorități, luni seară, după seria de seisme distrugătoare care au afectat grav Turcia și Siria.

UPDATE 23.00 - Ambasada Turciei la Bucureşti a transmis mulţumiri României pentru echipa de intervenţie, formată din aproape 60 de persoane, care a fost trimisă să ajute la căutarea victimelor.

”Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios. (...) Apreciem eforturile lor şi le dorim mult succes”, a transmis Ambasada Turciei.

Instituţia, dar şi Ambasada României în Turcia, face apel pentru strângerea de donaţii: ”Persoanele care doresc să vină în sprijinul Autorităţii pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia, în intervenţia de căutare şi recuperare a persoanelor afectate de cutremurele de azi, pot face acest lucru printr-o donaţie direct pe site-ul AFAD, accesând pagina: https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2”.

UPDATE 22.40 - Bilanţul deceselor în Siria şi Turcia trece de 3.000 de morţi.

UPDATE 21.50 - Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 2.724 de morţi după seismele devastatoare, relatează CNN.

Numărul total al răniţilor a ajuns la 13.580, pe baza informaţiilor furnizate de diverse agenţii. Turcia are cel puţin 11.119 persoane rănite, iar Siria are 2.461 de persoane rănite în urma cutremurului.

UPDATE 20.45 - Președintele Turciei a decretat doliu național timp de șapte zile în țară, după seismele devastatoare de luni. Bilanţul cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi

UPDATE 20.20 - Potrivit bilanțurilor provizorii, peste 2.600 de oameni au murit, iar alți peste 12.000 au fost răniți în cele două țări, în urma seismelor.

În Turcia, numărul morților a urcat la 1.651, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, în timp ce alte 11.119 persoane au fost înregistrate ca fiind rănite.

UPDATE 20.00 - Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situația unui alt grup de studenți Erasmus, compus din nouă persoane, cetățeni români, aflat în Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative. 

UPDATE 19.45 - Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 2.509 morţi în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8, cu epicentrul în sudul Turciei, care s-a produs luni dimineaţă şi a fost urmat de replici puternice, relatează CNN. Numărul total de răniţi în cele două ţări a urcat luni la 12.136.

UPDATE 19.20 - Un cercetător turc a reușit să captureze sunetul generat de undele seismului în momentul în care se lovesc de rocile subterane.

Folosind seismografe speciale, Hamdullah Livaoğlu, de la Universitatea Kocaeli, a înregistrat zgomotul din adâncuri în timpul cutremurului de 7,7 care a lovit Turcia luni, 6 februarie. Frecvența sunetului a fost crescută cu ajutorul unui software, pentru a fi percepută de auzul uman.

UPDATE 19.00 - O adevărată catastrofă a lovit sudul Turciei, luni, în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit sudul ţării în decurs de câteva ore. Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

UPDATE 18.00 -  Bilanţul comun al victimelor din Turcia şi Siria a crescut la peste 2.300 de morţi.

 

Keep turkey in your prayers🙏 today after a second, very powerful earthquake (7.5) has hit central Turkey, according to EMSC.

The anguish and suffering in the area is immense..😢💔 pic.twitter.com/XfSGIXJVz9

— BIG DAVE (@2bz4thot) February 6, 2023

Bilanțul după primul cutremur a depășit 1.800 de MORȚI, în Turcia și Siria, transmite CNN. Cel puțin 1,498 de oameni au murit în Turcia și alți 8.533 au fost răniți după cutremurul din dimineața zilei de luni, de magnitudine 7,4, ce a lovit Turcia și Siria. Previziunile pentru un bilanț final sunt sumbre - se așteaptă cel puțin 10.000 de morți. Este cel mai grav seism de până acum din Turcia, după cel produs în urmă cu 14 ani, cu magnitudine similară, în Izmir, în 17 august 1999. Atunci au murit între 17.000 și 18.000 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 la Istanbul.

Unde puternice de șoc după primul seism au ajuns și în Liban și Israel, precum și în Groenlanda și Danemarca, au anunțat seismologii.

UPDATE 17:30 - ONU anunță că este pregătită să sprijine eforturile de răspuns în situații de urgență în Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare de luni. 

„Sunt profund întristat de vestea cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria și transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor”, a scris secretarul general al ONU - Antonio Guterres, într-un mesaj pe Twitter.

I am deeply saddened by the news of the devastating earthquakes in Türkiye & Syria, and offer my heartfelt condolences to the families of the victims.

The @UN stands ready to support emergency response efforts.

— António Guterres (@antonioguterres) February 6, 2023

UPDATE 15:40 - Numărul morților lăsați în urmă de cutremurul ce a lovit sudul Turciei și Siria a crescut la cel puțin 1.824, transmite CNN. Potrivit Agenției Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD), cel puțin 1.014 persoane au murit și 7.003 persoane au fost rănite. În Siria, cel puțin 430 de persoane au murit, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de știri de stat siriane SANA, care a raportat și 1.284 de răniți. Potrivit organizației de protecție civilă din Siria „Căștile Albe”, bilanțul este: cel puțin 380 de morți și 1.000 de răniți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei.

UPDATE 15:20 - Erdogan anunță că numărul persoanelor salvate din dărâmături a ajuns la 2.470, iar numărul clădirilor care s-au prăbușit este de 2.818, potrivit agenției de stat turcă Anadolu.

UPDATE 15:10 - Organizația Mondială a Sănătății trimite echipaje medicale de urgență în Turcia și Siria, a anunțat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

UPDATE 15:00 - Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.600 de oameni.

UPDATE 14:50 - România trimite 3 aeronave cu echipe de salvatori pentru căutarea supraviețuitorilor în urma cutremurelor ce au lovit Turcia. Primele două avioane au decolat de la Baza Otopeni în jurul orei 15:00, iar a treia navă va decola din ROmânia în jurul orei 17:00, potrivit anunțului făcut de Raed Arafat, șeful DSU.

Blocuri întregi au fost dărâmate de cutremur, tije metalice au fost aruncate pe străzi și mașinile sunt răsturnate. vehicule s-au răsturnat.

Salvatorii continuă să caute printre ruine pentru a elibera oamenii prinși sub dărâmături.

UPDATE 14:15 - Alte 3 replici cu magnitudini între 4,9 și 5,7 după al doilea cutremur de peste 7 grade, au loc în nord-estul Turciei, potrivit USGS. În total, cinci mișcări seismice au urmat după al doilea cutremur de la ora prânzului - ora 12:24, ora Bucureștiului.

UPDATE 14:00 - UE a activat Mecanismul de protecţie civilă după cutremurul din Turcia, în urma solicitării de la Ankara. 2 cutremure devastatoare au lovit în interval de câteva ore regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Second Earthquake with 7.5 magnitude
Has just Hit #Turkey and #Syria #PrayersforTurkiye #TurkeyEarthQuake pic.twitter.com/dTWFISzWUW

— Rava.pk (@ravapk) February 6, 2023

 

UPDATE 13:30 - Cutremurul din zona Ekinozu a fost urmat de încă două replici. În doar 30 de minute, alte două cutremure de magnitudine aproape 6 s-au produs la nord de zona Gaizantep, lovită de cele două seisme de magnitudine mai mare de 7.

Primul în zona Doganșeir, de magnitudine 5,8 și adâncime de 10 km, potrivit Institutului de geofizică american USGS, iar al doilea, în zona de nord-est de Doganșeir, cu o magnitudine de 5,7, la o adâncime de 12,3 km.

SEISME ÎN LANȚ. SERIA CUTREMURELOR CONTINUĂ ÎN TURCIA

Al doilea mare cutremur a avut loc la 67 km nord nord-est de Kahramanmaraș, Turcia, la o adâncime de 10 km, a precizat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC).

Agenția pentru dezastre turcă AFAD a spus că al doilea mare cutremur a avut o magnitudine de 7,6 și epicentrul la Kahramanmaraș.

De asemenea, un seism a lovit luni capitala siriană Damasc, a anunțat presa de stat. Aceasta nu a oferit alte detalii.

Luni dimineață, cele 2 țări au fost lovite de un seism catastrofal, cu magnitudinea de 7,4 care a provocat cel puțin 1.300 de morți și peste 6.000 de răniți în Turcia și Siria.

UPDATE 12:30 - Bilanțul provizoriu al cutremurului de luni dimineață, primul de peste 7 grade, depășit deja 1.300 de morți în urma primului seism din dimineața zilei de luni, transmite CNN. În Siria, cel puţin 476 de persoane au murit, dintre care majoritatea - 326 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, plus cel puţin 1.042 de răniţi. În Turcia, cel puțin 912 de persoane au murit și 5.385 de persoane au fost rănite, a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs televizat.

UPDATE 12:10 - Institutul american de geofizică USGS are o previziune cumplită după primul cutremur din Turcia: Este posibil ca bilanțul cutremurului să atingă 10.000 de morți, potrivit CNN. Potrivit estimărilor sale, USGS susține că există o probabilitate de 47% ca bilanțul final al deceselor să fie între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există o posibilitate de  27% ca să fie între 100 și 1.000 de morți, dar și 20% șanse ca bilanțul să fie între 10.000 și 100.000 de morți.

„Cel mai probabil este posibil să se înregistreze multe victime, pagube mari, un dezastru extins. Populația din această regiune locuiește în structuri ce sunt extrem de vulnerabile la cutremur, deși există și unele structuri rezistente”, a transmis USGS într-o primă evaluare a cutremurului de peste 7 grade.

Institutul previzionează și afectarea majoră a economiei:  pierderi în valoare de 1 miliard până la 10 miliarde de dolari, adică până la 2% din PIB-ul Turciei. Estimările USGS sunt făcute pe baza studiului modelelor cutremurelor ce au avut loc în această regiune, a populației expuse și vulnerabilitatea locuințelor din zonele cele maai afectate de cutremurul de luni.

UPDATE 10:30 - Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521, potrivit CNN.

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay. Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

UPDATE 10:15 - 10 români surprinși de cutremur în Turcia cer ajutorul autorităților de la București. Este vorba despre 9 studenți și un profesor care au rămas blocați în zona unde a lovit cutremurul, în Kahramanmaraş. MAE a anunțat intervenția imediată a unei echipe consulare pentru recuperarea românilor.

UPDATE 10:00 - Bilanțul negru al seismului crește alarmant. Cel puțin 284 de persoane au murit și alte 2.320 au fost rănite după cutremurul ce a zguduit sudul Turciei luni dimineață, potrivit agenției de presă turce Anadolu.

UPDATE 9:00 - Potrivit ministerului român de Externe, printre victime nu se află cetățeni români.

UPDATE 8:00 - 237 de au murit în Siria – Alep, Hama și Lattakia – și 639 au fost rănite, potrivit Ministerului sirian al Sănătății. „Situația este foarte tragică, zeci de clădiri s-au prăbușit în orașul Salqin”, a declarat un membru al organizației de salvare Căștile Albe într-un clip video pe Twitter, referindu-se la un oraș aflat la aproximativ 5 km de granița cu Turcia, transmite AFP.

Cutremur devastator în Turcia și Siria - 7.4 pe Richter. Se așteaptă peste 10 MII de victime

Sursa Foto: Profi Media

Mai multe articole despre:
nou cutremur turcia siria dezastru