MENIU

Un aliment de bază în bucătărie, în fața celui mai mare deficit din ultimii 20 de ani! Omenirea, în fața unei crize alimentare de proporții?

Sarmale - imagine de arhivă

Din China în SUA şi până în Uniunea Europeană, producţia de orez este în scădere şi creşte preţurile pentru peste 3,5 miliarde de oameni de pe tot globul, în special în Asia-Pacific - care consumă 90% din orezul mondial, relatează CNBC.

Potrivit Fitch Solutions, piaţa globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în acest an. Partea proastă este că un deficit de această amploare pentru una dintre cele mai cultivate cereale din lume va dăuna importatorilor importanţi, au declarat analiştii pentru CNBC, relatează Ziare.com.

”La nivel global, impactul cel mai evident al deficitului global de orez a fost şi este încă cel mai ridicat preţ al orezului din ultimul deceniu”, a declarat Charles Hart, analist la Fitch Solutions.

Estimările specialiștilor nu sunt deloc optimiste. Din contră, aceștia susțin că preţul orezului vor rămâne probabil în jurul maximelor actuale până în 2024.

Preţul orezului a fost în medie de 17,30 USD per cwt (50,8 kg) în 2023 şi va scădea doar la 14,50 USD per cwt în 2024, potrivit raportului.

”Având în vedere că orezul este produsul alimentar de bază pe mai multe pieţe din Asia, preţurile sunt un factor determinant major al inflaţiei preţurilor alimentelor şi al securităţii alimentare, în special pentru cele mai sărace gospodării”, a spus Hart.

Deficitul global pentru 2022/2023 ar urma să ajungă la 8,7 milioane de tone, prognozează raportul.

Acesta ar marca cel mai mare deficit global de orez din 2003/2004, când pieţele globale de orez au generat un deficit de 18,6 milioane de tone, a mai spus Hart.

Mai multe articole despre:
criza foamete orez