MENIU

Un adevărat deliciu tradiţional românesc: Dulceaţă de nuci verzi. Iată cum se prepară!

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Dulceaţă de nuci verzi este un adevărat deliciu tradiţional românesc. Pentru că se apropie perioada în care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunătăţi de dulceaţă, ne-am gândit să va oferim câteva informaţii şi să va propunem o reţeta tocmai bună de preparat. 

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Există peste zece specii diferite de arbori de nuc în România. Nucile mai mici şi cu coajă mai groasă sunt considerate că fiind mai bune, pentru că au o aromă mai deosebită şi se păstrează mai bine.

Dulceaţă de nuci verzi poate fi întâlnită în toate zonele din România, în mod special în Maramureş şi Buzău. Pentru prepararea dulceţii, nucile sunt culese la începutul lui iunie, înainte să se formeze complet coajă. Nucile se curată de coajă, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasă în apă rece pentru şase ore, apoi se scot din apă şi se amestecă cu zahăr sau miere şi, ocazional, se lasă la macerat pentru până la 24 de ore. Se poate adaugă şi lămâie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioada lungă de timp şi se transformă în dulceaţă.

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Nucile verzi nu au o aromă foarte puternică. Ele aduc o textură distinctivă şi crocantă preparatului. În mod tradiţional, această dulceaţă se mănâncă cu urdă (pentru contrastul dintre gusturi).

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. În continuare va prezentăm o reţeta prin care veţi obţine minunată dulceaţă de nuci verzi.

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Ingrediente:

2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahăr
100 ml miere de albine (opţional)
0,5 l apă
zeamă de la 2-3 lămâi
câteva cuişoare
1 baton de scorţişoară
2 plicuri zahăr vanilat

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Mod de preparare:

Nucile verzi se curată de coajă verde, până se ajunge la stratul alb. Atenţie! Folosiţi mănuşi de plastic pentru a va proteja mâinile şi pentru a nu le păta.

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. Nucile obţinute după curăţare se pun în apă rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie să fie acoperite de apă. Apă se schimbă de 2-3 ori în acest interval.

Se face un amestec din apa, zahărul, mierea şi zeamă de lămâie şi pun pe foc (la foc mare). Când siropul obţinut începe să clocotească, se pun nucile şi cuisoarele, scorţişoară şi vanilia. Dulceaţă se ţine la foc mic până ce se îngroaşă siropul.

DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI. După ce s-a răcit dulceaţă, această poate fi pusă în borcane.

Sursa: gustos.ro