MENIU

Ultima sută de metri pentru înscrierea în cursa spre Cotroceni

Kelemen Hunor și Mircea Diaconu își depun, sâmbătă, oficial, candidaturile pentru prezidențiale la Biroul Electoral Central. Kelemen Hunor, președintele UDMR, este primul care va veni la BEC, la ora 11.00. Mircea Diaconu, candidat independent, se va înscrie oficial, la BEC, la ora 14.00. Pentru a se înscrie în cursă, candidații au nevoie de cel puțin 200.000 de semnături.

Kelemen Hunor își încearcă norocul pentru a treia oară la Cotroceni. Acesta va veni la BEC la ora 11.00, pentru a depune oficial semnăturile pentru candidatura din partea UDMR.

A fost desemnat candidat la prezidentiale din partea UDMR pe 30 august 2019. Atunci a declarat că va face campanie electorală și în județele unde maghiarii nu sunt majoritari, iar sloganul va fi "Respect pentru toți". 

Kelemen Hunor a mai fost candidatul UDMR la prezidențiale în 2009 și 2014. A obținut mai puțin de patru la sută din voturile exprimate: 3,83% în 2009 și 3,47% în 2014.  

Kelemen Hunor este președintele UDMR din februarie 2011 și este deputat UDMR în Parlamentul României din 2000, fiind la cincilea mandat. A fost ministru al Culturii în guvernul condus de Emil Boc și viceprim-ministru și tot ministru al Culturii în Cabinetul Ponta din 2014.

Are 51 de ani, este medic veterinar și profesor de filozofie.

Actorul Mircea Diaconu este la prima încercare pentru funcția supremă în stat. Este așteptat la BEC, la ora 14.00, pentru a se înscrie oficial în cursa pentru Cotroceni.

Este candidat independent, susținut de ALDE-Pro România. 

Mircea Diaconu și-a anunțat candidatura pentru Cotroceni pe 25 august. De pe treptele Ateneului Român, Diaconu a cerut ajutorul cetățenilor pentru a strânge cele 200 de mii de semnături necesare.

Independent declarat, Mircea Diaconu a spus că va fi sprijiniit logistic de două partide: Pro România, condus de Victor Ponta, și ALDE, condus de de Călin Popescu Tăriceanu. Candidatura sa de independent a stârnit valuri în cele doua partide. La o zi de la anunțul lui Diaconu, ALDE a ieșit de la guvernare, după peste doi ani de coabitare cu PSD, iar Tăriceanu a renunțat la candidatura la prezidențiale, anunțată de peste un an de zile.

Mircea Diaconu nu crede că-l recomandă ceva anume pentru Cotroceni: „Nu mă recomanda nimic. Sunt cel mai banal om din România”. A declarat însă că locul președintelui României nu este la Cotroceni, ci în orice alt sediu în care să nu beneficieze de „accesoriile megalomaniei”: „Ce caută un președinte într-un Palat Regal?! Locul lui este unde vreți, într-un sediu, dar nu într-un Palat Regal!”.

Diaconu a fost membru PNL, a câștigat un mandat de senator pe listele liberalilor, în legislatura 2008-2012. După doi ani, în 2014, a demisionat din PNL. Apoi a câștigat un mandat de europarlamentar în 2014. A candidat atunci tot ca independent, fără sprijinul oficial al vreunui partid politic.

A fost ministru al Culturii în primul Cabinet Ponta, funcție din care a demisionat în iunie 2012, la numai o lună de la numire, din cauza verdictului dat de ANI.

Mircea Diaconu este actor, are 69 de ani. A fost director al Teatrului Nottara până în 2011, când a fost acuzat de conflict de interese de ANI, pentru că a fost simultan senator și director la Nottara și că între anii 2007 și 2011, ca director al teatrului Nottara, a încheiat trei contracte de drepturi de autor cu soţia sa, Diana Lupescu, actriță tot la Nottara.

Duminică, 22 septembrie, ultima zi de depunere a candidaturilor, urmează să se înscrie oficial, la BEC, Cătălin Ivan, candidat din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională, la ora 12.00, și Ramona-Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste. 

Alegeri prezidențiale 2019 calendar și candidați: Până când se pot depune candidaturile?

Candidații la alegerile prezidențiale își pot depune, la Biroul Electoral Central, candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Fiecare candidat trebuie să strângă cel puțin 200.000 de semnături.

Săptămâna viitoare, dosarul fiecărui candidat va fi verificat și se va stabili ce candidați rămân oficial în cursă.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar turul al doilea pe 24 noiembrie.

La primul tur, alegătorii din străinătate au posibilitatea de a vota de pe data de 8 noiembrie.

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale, românii din Diaspora au posibilitatea de a vota de pe data de 22 noiembrie. 


Topul candidaților la Cotroceni, în funcție de numărul semnăturilor adunate:

Klaus Iohannis  - 2.200.000

Viorica Dăncilă - 1.486.000 

Dan Barna - 400.000

Theodor Paleologu - 360.000

Viorel Cataramă - 230.341


Candidații care și-au depus până acum candidatura la BEC

-Ultimele candidaturi pentru alegerile prezidențiale de până acum au fost depuse vineri, 20 septembrie: actualul șef al statului, Klaus Iohannis, susținut de PNL, și Dan Barna, candidatul USR-Plus.

Dan Barna a fost primul care a ajuns la BEC, vineri, la ora 10.30. 

Pe 21 iulie, USR+PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianței la prezidențiale 2019, iar pentru funcția de premier l-a validat pe Dacian Cioloș. 

Dan Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: ”România are nevoie de un președinte full time”

Klaus Iohannis a ajuns la sediul BEC, vineri, la ora 12.00 și și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale. 

Candidatura lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni a fost lansată de PNL pe 8 august.

Iohannis și-a depus candidatura: ”Fără mine PSD-ul ar fi reușit să distrugă justiția”

-Joi, 19 septembrie, și-au depus candidaturile pentru alegerile prezidențiale Viorica Dăncilă, candidatul PSD, la ora 12.00, și Theodor Paleologu, prezidențiabilul PMP, la ora 17.00.  

Viorica Dăncilă a ajuns la BEC la ora 12.00. Viorica Dăncilă, premier și președinte PSD, a fost aleasă candidat PSD la alegerile prezidențiale din 2019 la Congresul Extraordinar PSD din 24 august.

Dăncilă și-a depus candidatura la prezidențiale

Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a adus listele de semnături la BEC la ora 17.00.

Paleologu:"Dacă aș fi fost satisfăcut de Iohannis sau Barna, nu aș fi candidat!"

Paleologu a fost desemnat candidatul PMP la prezidențiale pe 25 august, prin decizia Colegiului Național al partidului. În conferința de presă de după desemnare, Paleologu declara că ”Dăncilă și Iohannis vorbesc la fel de prost, nivelul lui Barna m-a făcut să candidez. Dacă ar fi fost Cioloș nu aș fi candidat”.

„Îmi propun să fac din această campanie electorală ceva cu totul nou, anume un imens exercițiu pedagogic la scara întregii națiuni. Vor fi cursuri pro-bono la scară națională și convingerea mea este că totul începe și se termină cu educația”, a mai declarat Paleologu după ce a fost desemnat candidat la prezidențiale de PMP.

-Miercuri, 18 septembrie, Viorel Cataramă și-a depus dosarul de candidatură, la Biroul Elctoral Central. El candidează la Cotroceni din partea partidului Dreapta Liberală.

Viorel Cataramă, primul candidat certificat de BEC pentru alegerile prezidențiale