MENIU

UK și întreaga lume reacționează la moartea Reginei - Mesaje înduioșătoare după dispariția celui mai faimos monarh

Lumea întreagă a reacționat cu mesaje de condoleanțe după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Familia Regală, în numele lui Charles, noul rege, a transmis: „Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. „Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

„Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în tărâmuri și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. „În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în care Regina a fost atât de larg cuprinsă”.

 

Liz Truss - premierul Marii Britanii

"Astăzi, Coroana trece, așa cum a făcut-o de mai bine de o mie de ani, noului nostru monarh, noului nostru șef de stat, Majestatea Sa Regele Carol al III-lea. Cu familia Regelui plângem pierderea mamei sale și ne unim. Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum mama lui ne-a dedicat atât de mult pentru atât de mult timp. Este trecerea celei de-a doua epoci elisabetane”.

Prim-miniștri ai națiunilor decentrate din Scoția și Țara Galilor au adus un omagiu Reginei, trimițând condoleanțe Familiei Regale. Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a postat pe Twitter: Moartea Majestății Sale, Regina Elisabeta, este un moment profund trist pentru Marea Britanie, Commonwealth și lume. Viața ei a fost una de dăruire și servicii extraordinare. În numele poporului Scoției, transmit cele mai profunde condoleanțe regelui și familiei regale.

Prim-ministrul galez Mark Drakeford a spus că a fost „incredibil de trist” să audă de moartea Reginei: În calitate de monarh care a domnit cel mai mult timp, ea a susținut cu fermitate valorile și tradițiile Monarhiei Britanice. În numele poporului din Țara Galilor, aduc cele mai profunde condoleanțe familiei Majestății Sale în această perioadă tristă.

Boris Johnson - fostul premier al Marii Britanii spune că este cea mai tristă zi a țării joia în care Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață.

„De aceea am iubit-o”, a spus el într-o declarație. În ciuda faptului că este „sufocat de tristețe”, știm că moștenitorul Elisabetei a II-a, regele Charles al III-lea, va moșteni cu același stil justițiar”, spune el.

Papa Francisc a deplâns, joi, moartea Reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, lăudând "serviciul neobosit pentru binele" ţării sale şi "exemplul său de devotament faţă de datorie". Suveranul Pontif a transmis că se roagă pentru fiul reginei, "în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege", sub numele de Charles al III-lea.

Preşedintele american, Joe Biden, a adus, joi, un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care s-a întâlnit cu 14 preşedinţi americani în timpul vieţii sale.

Prezentând condoleanţe familiei regale britanice împreună cu soţia sa, Jill Biden, preşedintele american a declarat că regina "a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă".

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea".

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz:

„Plângem moartea reginei Elisabeta a II-a. Ea a fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania. Angajamentul ei pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat. Ne va lipsi, şi nu în ultimul rând umorul ei minunat”.

Premierul Italiei, Mario Draghi:

„Regina Elisabeta a fost un actor important în istoria lumii din ultimii şaptezeci de ani. Ea a reprezentat Regatul Unit şi Commonwealth-ul cu echilibru, înţelepciune, respect pentru instituţii şi democraţie. Ea a fost cel mai iubit simbol al ţării sale şi a adunat respect, afecţiune şi sentimente calde peste tot. A asigurat stabilitatea în vremuri de criză şi a păstrat vie valoarea tradiţiei într-o societate aflată într-o evoluţie constantă şi profundă”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski:

„Am aflat cu profundă tristeţe despre decesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. În numele poporului Ucrainei, transmitem sincere condoleanţe @Familiei Regale, întregii Marii Britanii şi Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi".

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden:

„Ştiu că vorbesc în numele oamenilor din întreaga Noua Zeelandă atunci când le transmit membrilor Familiei Regale cele mai profunde condoleanţe la decesul Reginei. Pentru noi a fost un monarh foarte admirat şi respectat, pentru ei a fost o mamă şi o bunică. Regina a fost un monarh foarte iubit şi admirat, a cărei domnie record de 70 de ani este o mărturie absolută pentru ea şi pentru angajamentul ei faţă de noi toţi. A fost extraordinară''.

Premierul Australiei, Anthony Albanese:

„Odată cu decesul Reginei Elisabeta a II-a, o domnie istorică şi o viaţă lungă dedicată datoriei, familiei, credinţei şi serviciului s-a încheiat. Inimile australienilor sunt alături de poporul britanic care este în doliu astăzi, ştiind că vor simţi că au pierdut o parte din ceea ce face ca naţiunea lor să fie întreagă. Există mângâiere care poate fi găsită în cuvintele Majestăţii Sale: 'Durerea este preţul pe care îl plătim pentru dragoste'.

Premierul Jamaicăi, Andrew Holness:

„Am aflat cu mare şi profundă tristeţe de decesul Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, a cărui domnie s-a întins pe durata a şapte decenii. Ne alăturăm fraţilor şi surorilor noastre din Commonwealth pentru a deplânge dispariţia sa şi ne rugăm pentru confortul membrilor familiei sale şi al poporului Regatului Unit, în timp ce deplâng pierderea iubitei lor regine şi matriarh''.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump:

„Domnia istorică şi remarcabilă a reginei Elisabeta a lăsat o moştenire extraordinară de pace şi prosperitate pentru Marea Britanie. Conducerea ei şi diplomaţia sa durabilă au asigurat şi avansat alianţele cu Statele Unite şi cu ţări din întreaga lume lume''.

Fostul preşedinte al SUA Barack Obama: ''Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să ajungem să o cunoaştem pe Majestatea Sa, iar ea a însemnat foarte mult pentru noi. De nenumărate ori, am fost impresionaţi de căldura ei, de modul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care îşi aducea umorul său considerabil şi farmecul său în momentele de mare fast''.

Fostul preşedinte al SUA George W. Bush:

„Laura şi cu mine am fost onoraţi să o cunoaştem pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. A fost o femeie de mare inteligenţă, farmec şi spirit. Petrecerea timpului la Palatul Buckingham şi servirea ceaiului cu Majestatea Sa - şi cu Corgis-ul ei - se numără printre cele mai frumoase amintiri ale noastre din timpul preşedinţiei. Regina Elisabeta a condus cu abilitate Anglia prin momente întunecate, având încredere în poporul său şi viziunea sa pentru un viitor mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei fermă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile în care a servit ca suverană. Americanii, în special, apreciază prietenia ei puternică şi fermă”.

Mesaje din România

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

"Lumea va fi un loc mai trist și mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord. O viață dedicată poporului și patriei sale. În urma sa, lasă o moștenire fără pereche și va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală și către toți cetățenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!", a afirmat Mircea Geoană, într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea, ministru al Familiei și Tineretului:

"Regina Elisabeta a fost un model! 96 de ani de viață și 70 de ani în slujba unei națiuni. Cele nouă decenii, capitole întregi din istoria întregii lumi, s-au încheiat astăzi demn, așa cum a trăit toți cei 96 de ani Majestatea Sa. Un popor întreg este în suferință și o lume e în doliu. Dumnezeu să o odihnească în pace!", este mesajul transmis de Gabriela Firea. 

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului:

"Sunt profund întristată de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. În cele peste șapte decenii de domnie, a avut un rol extrem de important în istoria lumii. Devotamentul ei neclintit, pe tot parcursul vieții, a inspirat generații de britanici și va rămâne în memoria colectivă. Există o legătură puternică între noi și Marea Britanie. Suntem alături de Familia Regală și de poporul britanic în aceste momente dureroase și le transmitem condoleanțele noastre!" este mesajul postat pe o rețea de socializare de Alina Gorghiu.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe în guvernul Emil Boc:

"Dumnezeu să o odihnească în pace pe Marea Regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Condoleanțe poporului britanic pe care l-a iubit atât de mult și familiei îndurerate", a scris Diaconescu, într-o postare pe Facebook.

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR:

"Astăzi a decedat Regina Elisabeta a II-a. Moartea sa marchează sfârşitul unei ere istorice. A fost monarhul Regatului Unit timp de peste şapte decenii, unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi şefi de stat din lume. Noi, cei din Transilvania, am apreciat faptul că, prin stră-străbunica sa, a fost urmaşa unei vechi familii din această regiune. Odihnească-se în pace", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe în guvernul Tăriceanu:

Un personaj efectiv istoric, dat fiind că viaţa ei se întrepătrunde cu 70 de ani din istoria Marii Britanii, din istoria Europei, din istoria lumii occidentale. Pentru noi, ca atare are şi o rezonanţă particulară. Mă refer la noi, ca români, dată fiind înrudirea pe care o avea cu Regele Mihai şi la faptul că ultima vizită a Regelui Mihai în calitate de rege a fost la Londra la căsătoria Prinţesei Moştenitoare de atunci, Elisabeta. Şi dincolo de acest aspect subiectiv, Regina Elisabeta rămâne simbolul pe care, fără să aibă o putere politică, Elisabeta a II-a l-a reprezentat pentru lumea britanică şi, aş spune, dincolo de graniţele Marii Britanii pentru foarte mulţi dintre europeni şi pentru oameni din lumea întreagă care au admirat-o cum şi-a îndeplinit acest mandat simbolic de reprezentantă a unui popor: cu demnitate, cu moderaţie, cu prestanţă în egală măsură şi, se pare, cu mare eficienţă, pentru că până alaltăieri am văzut-o purtând discuţii viitoarea prim-ministră a Marii Britanii", a declarat Cioroianu, pentru Agerpres.

Nicolae al României:

Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins din viață.
De-a lungul celor 72 de ani de domnie, a trecut prin multe încercări politice și sociale, fiind ghidată însă mereu de credință și de iubirea pentru țară.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
 
Europarlamentarul Dacian Cioloş:
 
"Sincere condoleanţe familiei regale britanice şi tuturor cetăţenilor britanici în aceste momente atât de triste. Un gând de compasiune pentru Regele Charles, un mare prieten al României. Un om extraordinar, o femeie puternică şi devotată ţării sale, pe care a slujit-o într-o perioadă istorică plină de încercări. Marea Britanie pierde un simbol prin plecarea dintre noi a Reginei, iar restul Europei se desparte de cea care a întrupat aproape un secol de istorie", a scris Cioloş, joi, pe Facebook.

CONTEXT

Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.

Familia Regală şi-a exprimat joi "marea durere" la vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a transmis, joi seară, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei. 

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Drapelul britanic, coborât în bernă la Palatul Buckingham.

Familia Regală intră în doliu Regina lasă o familie numeroasă și devotată - una care a plâns recent moartea soțului ei, Prințul Philip. Cei patru copii ai ei, Charles, Anne, Andrew și Edward, i-au dat opt ​​nepoți. Ea lasă și 12 strănepoți.

Familia Regală va intra acum într-o perioadă de doliu. Angajamentele oficiale vor fi anulate și steaguri vor fi arborate în bernă pe reședințele regale, clădirile guvernamentale, forțele armate.

Mai multe articole despre:
mesaje condoleante regina