MENIU

Ucisă din nepăsarea autorităților. Victima îşi reclamase călăul în două rânduri la Poliție

România, ţara autorităţilor cu reacţie întârziată. O nouă dovadă este cazul crimei de la Constanţa. Revoltată, familia victimei acuză că femeia îşi reclamase călăul în două rânduri la poliţie. Nimeni nu s-a grăbit să ia vreo măsură, chiar dacă bărbatul avea în spate o condamnare pentru dublu asasinat.

Familia îndoliată susţine că prima sesizare verbală, făcută poliţiştilor de la secţia patru din Constanţa, a fost chiar în noaptea de Revelion. Pentru că programul de lucru al oamenilor legii se încheiase, victima nu a putut depune o petiţie scrisă, iar demersul său a fost ignorat.

Pe 21 ianuarie, speriată că era urmărită în continuare de fostul iubit, ea a revenit la poliţie, unde a depus o sesizare scrisă. Fiul său îşi aminteşte că victima se plângea şi acasă de coşmarul prin care trece.

"A spus că nu o lăsa în pace, că o suna încontinuu, vine pe aici încontinuu și asta a fost..", relatează Mădălin, fiul victimei.

Poliţiştii, însă, deşi ştiau că au de-a face cu un fost condamnat pentru dublu omor, au citat-o pentru audieri abia după patru zile. Citaţie primise şi agresorul său, iar momentul i-ar fi declanşat furia.

"Efectuasem ceva demersuri cu ofițerii de poliție, îl căutaseră acasă cu o zi înainte de faptă, știindu-se că au o sesizare împotriva lui. N-a fost găsit acasă și este posibil ca această acțiune a poliției să–l fi determinat pe individ să acționeze în acest fel împotriva fostei concubine", afirmă procurorul criminalist Sadîc Zafer.

Pentru că trebuia să meargă la serviciu, femeia a reprogramat audierea pentru 29 ianuarie. Prea târziu. Ea a fost ucisă în noaptea de 28 ianuarie. Acum, la secţia de poliţie din Constanţa, unde au fost depuse sesizările, a fost declanșată o anchetă.

Criminalul a fost eliberat din penitenciar în 2013, după ce a ispăşit 20 de ani pentru dublu omor. Membrii comisiei de eliberări condiţionate, din cadrul penitenciarului Tulcea, au dat aviz negativ, dar un magistrat de la Judecătoria Tulcea a considerat că poate fi lăsat în libertate. Motivul invocat de acesta a fost că bărbatul a participat după gratii la numeroase activităţi pentru reintregrare socială şi a contribuit la revista deţinuţilor.

"Acest mutulică, cum l-am numit eu pe săracul acest nefericit, i-a păcălit pe toți acolo. El e un interiorizat, apele liniștite sunt adânci, sunt misterioase, sunt periculoase, i-a păcălit. Dacă noi nu îl tratăm, din punct de vedere psihologic, să vedem o comisie, psihologi, psihiatri, ce diagnostic i se dă acestui nefericit, să urmeze un tratament medicamentos...Omul acesta va mai ieși, poate, peste 20 de ani și va mai comite și atunci, poate, o altă crimă, pentru că are probleme", explică psihologul Liviu Chesnoiu.

Nici procurorii de la Parchetul de pe lângă judecătoria Tulcea nu s-au împotrivit eliberării.

Indolenţa autorităţilor s-a văzut şi în cazul masacrului de la coaforul Perla din capitală, în anul 2012. Atunci, două femei au murit şi alte şase persoane au fost rănite, după ce Gheorghe Vlădan, un fost poliţist, gelos pe soţia sa, a tras asupra celor din salon. Florina Vlădan depusese o plângere la poliţie prin care cerea protecţie, dar anchetatorii nu s-au grăbit să ia măsuri.